Dossier Sportrecht // Duitse schaatster C. Pechstein legt juridische bom onder het in Lausanne gevestigde sporttribunaal CAS

16-01-2015 08:42

De gevolgen van de juridische bom onder Court of Arbitration for Sport (CAS) kunnen groot zijn.

Op initiatief van  IOC  werd  het Hof  in 1984 opgericht en koos Lausanne als domicilie. Daarnaast heeft het Hof nog locaties in New York en in Sydney.

Het sporttribunaal is bekend vanwege haar uitspraken om gevallen van doping en om transfersommen in het betaald voetbal.

 

Zeer recent heeft een rechtbank in München zich ontvankelijk verklaard in de zaak van Claudia Pechstein tegen de internationale schaatsunie ISU. Zie  https://www.justiz.bayern.de/gericht/olg/m/presse/archiv/2015/04642/index.php Daardoor gaat een Duitse burgerrechter zich uitspreken over de waarde van het bio-medisch paspoort als bewijs in dopingzaken.

Door de uitspraak van deze Duitse rechtbank wordt het sporttribunaal CAS, dat eerder een beroep van Pechstein tegen haar dopingschorsing afwees, buitenspel gezet. Normaal gesproken eindigt een zaak bij een uitspraak van het CAS, maar nu kan deze zaak dus een vervolg krijgen bij de Duitse burgerrechter.

 

De Duitse rechter heeft gekeken naar de samenstelling van het CAS, omdat alle rechters daar uit de sport komen. Pechstein werd  gestraft door het CAS op basis van schommelende bloedwaarden. De  rechtbank in Munchen vindt echter dat het bewijs van dopinggebruik door schaatster Pechstein op basis van bloedwaarden in haar bio-medisch paspoort te dun is. De vraag die voorligt is of afwijkende waarden genetisch bepaald kunnen zijn.

 

De internationale schaatsbond ISU kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank in München bij het Constitutioneel Hof. Alle EU-landen hebben een Constitutioneel Hof binnen hun landsgrenzen behalve Nederland. 

 

EMLS 

Utrecht / Haaksbergen, 16 januari 2015