DUITSLAND - Wat mag de politie doen bij het controleren van mensen?

30-12-2019 08:44

De politie is ook gebonden aan verschillende wetten in hun acties.

Het is altijd handig om te weten hoe ver de politie kan gaan met hun acties.

Veel politiemaatregelen hebben geen gevolgen; Daarna kan nog steeds rechtsbescherming worden gezocht.

Op volksfestivals, op de luchthaven of op weg naar een demonstratie: politiecontroles zijn vaak toegankelijk zonder te weten waarom. Wanneer dit wettig is en wanneer dit niet het geval is, moet dit zorgvuldig worden onderzocht.

 

Strafrecht Strafrecht

- Rechten, verdediging en proces

Bijna elke keer dat politieagenten optreden, tast dit de grondrechten van de getroffenen aan. Een dergelijke interventie vereist een wettelijke basis. De basiswet schrijft dit voor door middel van de rechtsstaat.

 

Politiewerk (gevaarpreventie) valt onder de verantwoordelijkheid van de federale staten. Alle basisprincipes van het zogenaamde preventieve werk van de politie zijn daarom te vinden in de respectieve politiewetten. Mensen kunnen ook worden gestopt en geïnterviewd als onderdeel van een onderzoek naar reeds gepleegde misdaden.

 

"Identiteitskaart alstublieft" - identiteitscontrole

 

De kern van de besturing is de identificatie. Een identiteitscontrole, bijvoorbeeld in overeenstemming met artikel 12 van de politiewet van Noord-Rijnland-Westfalen, mag alleen worden uitgevoerd om een ​​gevaar af te wenden of als een misdrijf wordt vermoed .

 

Het concept van verdenking is echter breed. Dit kan inhouden dat men op een plaats verblijft waar criminaliteit in de ruimste zin wordt overeengekomen en voorbereid. Een concreet vermoeden ten opzichte van het individu is niet nodig. Daarom is de term 'controle op verdachte personen' gebruikelijk.

 

Verdachte-onafhankelijke controles worden uitgevoerd in gebieden die over het algemeen verband houden met drugshandel , prostitutie of criminaliteit, bijvoorbeeld in stationskwartier. Maar u kunt ook worden gecontroleerd op luchthavens en bij sportevenementen.

 

Een speciaal geval is het vermoeden van een schending van de regels van het verblijfsrecht, d.w.z. voornamelijk in de buurt van de grens. Individuele politiewetten, zoals die in Beieren, creëren afzonderlijke autorisatienormen voor gebieden nabij de grens. In Beieren kan tot een afstand van 30 km van de Duitse buitengrens worden besloten om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

 

Als er een gevaar of een vermoeden bestaat, is de identiteitscontrole meestal beperkt tot de vergelijking van een officieel identiteitsbewijs met foto. Er doen zich problemen voor als het wordt geweigerd om te worden overgedragen of als de ID niet wordt gedragen.

 

Het zoeken is veel ingrijpender

 

Als de politie een bepaald vermoeden heeft, kan ze niet alleen de identiteit bepalen, maar ook een persoon zoeken.

 

Een klassiek geval van dergelijke zoekopdrachten is voor sportfans of deelnemers aan demonstraties wanneer verboden voorwerpen uit de buurt van bijeenkomsten moeten worden gehouden. Maar zelfs als u hulpeloos bent (bedwelmd, enz.), Kan het nodig zijn om de betrokken persoon te zoeken.

 

Dit geldt met name wanneer de zoekopdracht wordt gebruikt voor identiteitscontrole. Het is al een zoektocht om de portemonnee te openen en de ID-kaart te krijgen .

 

Specifiek gereguleerd in de wetten van de federale staten als "zoekopdrachten van dingen", is er de machtiging om niet alleen een persoon te zoeken, maar ook objecten. Dit omvat met name de auto.

 

Wat kan er gevraagd worden?

 

Het doel van elke persoonlijke controle is daarom vooral om de identiteit te bepalen. Dit betekent ook dat - als er geen bijzonder belastend vermoeden is - er geen verder onderzoek kan worden verricht. U moet dus niet worden gevraagd waar u vandaan komt, wat uw bestemming is, enz. Weigering om dergelijke vragen te beantwoorden, mag geen negatieve gevolgen hebben.

 

Als u daarentegen de wettelijk verplichte informatie weigert en u geen andere betrouwbare identificatiemiddelen hebt, kan de politie verdere stappen ondernemen.

 

Dit omvat bijvoorbeeld identificatiemaatregelen. Klassiek omvat dit het nemen van vingerafdrukken en het nemen van foto's. Omdat ze voor hen worden bewaakt, vormen ze een uitzondering. Ze worden alleen in twijfel getrokken als er geen andere manier is om de identiteit zonder enige twijfel vast te stellen.

 

Belangrijk: de reden voor de maatregelen moet uiterlijk op aanvraag worden vermeld.

 

Rechtsbescherming tegen politiemaatregelen

 

Al deze maatregelen hebben één ding gemeen: ze zijn snel voorbij. Vocale weerstand zal zelden helpen, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben. Als de politie op basis van feitelijk bewijs en met voldoende argwaan heeft gehandeld en binnen het kader van de respectieve norm heeft gehandeld, is hun gedrag rechtmatig.

 

Dit kan moeilijk te zien zijn voor de getroffenen. Zoals hierboven vermeld, kan je eigen gedrag minder bepalend zijn voor de controle dan de plaats waar je bent.

 

Als u van mening bent dat uw rechten zijn geschonden door een politiemaatregel, met name iets dat ingrijpend is, zoals een huiszoeking of de uitvoering van identificatiemaatregelen, kan ook achteraf juridische bescherming worden gezocht. In dit geval is het de moeite waard om juridische hulp te zoeken.

 

In extreme gevallen zijn claims onder de wettelijke aansprakelijkheidswetgeving niet uitgesloten. Voor de administratieve rechtbank kan echter op zijn minst worden gesteld dat de interventie niet gerechtvaardigd was.

 

Rechtsbescherming kan ook nodig zijn als de angst bestaat dat een dergelijke interventie zich snel herhaalt. Dit is met name het geval wanneer "raciale profilering", dat wil zeggen een vermoeden dat uitsluitend gebaseerd is op kenmerken zoals de huidskleur, zich in de kamer bevindt.

 

Bron : Anwalt.DE

https://www.anwalt.de/rechtstipps/was-darf-die-polizei-bei-einer-personenkontrolle_158555.html?pid=26&utm_source=anwalt.de-Marketing-E-Mails+an+RRS&utm_campaign=cbddc58e47-EMAIL_CAMPAIGN_2019_12_30_RRS&utm_medium=email&utm_term=0_a4feb10e8d-cbddc58e47-212678853

 

 

================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 30 december 2019