Een groep Maastrichtenaren is bezorgd over de komst van het 5G-netwerk vanwege mogelijke gezondheidsgevolgen.

22-08-2019 10:18

De groep Maastricht Straling Info hield woensdagavond een informatiebijeenkomst met als doel het onderwerp op de politieke agenda van gemeente Maastricht te krijgen.

 

Telefoon uit

Een 75-tal geïnteresseerden personen is naar de informatieavond in Centre Ceramique in Maastricht gekomen, dat vanwege een hogere verwachte opkomst als nieuwe locatie was aangewezen. De avond begon met de vraag of iedereen zijn telefoon wilde uitzetten, want er zijn mensen in de zaal die elektrohypersensitiviteit hebben, oftewel die overgevoelig zijn voor elektrostraling.

 

Militair wapen

De ergste doemscenario’s over wat 3-4-5G met het lichaam zou doen, passeren de revue. Een van de sprekers van deze avond zegt ervaringsdeskundige te zijn wat betreft de negatieve ervaring van de straling op zijn lichaam en die mede daardoor verschillende klachten en een burn-out zou hebben gehad. Een andere spreker laat zien dat 5G ook gebruikt kan worden als militair wapen. De boodschap van de avond is duidelijk: "5G is het paard van Troje. We zouden het niet moeten willen."

 

Gezondheidrisico's

Als het 5G-netwerk er komt, komen er ook meer zendmasten in het straatbeeld. "Om de honderd meter moet een smart cell komen vanwege de korte golven van 5G", vertelt organisator Arno Kerbusch. "Er is niet bekend dat er gezondheidsrisico's zijn, maar er zijn veel bewijzen dat het ongezond is. Dat wordt genegeerd", stelt Kerbusch. "Ze kunnen ook niet bewijzen dat het wél gezond is."

 

5G komt naar Nederland

Het kabinet maakt ruim baan voor de aanleg van de 5G-zendmasten in Nederland en verplicht gemeenten mee te werken aan de aanleg voor het supersnelle internet. Later dit jaar wordt naar verwachting bekend in welk jaar het 5G-netwerk in ons land wordt uitgerold.

 

'Geen gezondheidsgevaar'

GroenLinks sloeg in april nog alarm over mogelijke gezondheidsrisico's van straling bij 5G-antennes en vroeg om extra onderzoek, zo meldde het AD deze zomer. Maar volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en minister Bruno Bruins van Medische Zorg is dat niet nodig, 'omdat uit allerlei onderzoeken bleek dat er geen aanwijzingen zijn voor gezondheidsgevaar.'

 

'Schadelijk voor mens en milieu'

Toch zijn er ook geluiden dat de straling van het nieuw te lanceren netwerk slecht is. In 2017 stuurden 180 wetenschappers en artsen uit 36 landen een brandbrief naar de Europese Unie. Volgens hen zal 5G de blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden aanzienlijk verhogen bovenop het reeds bestaande 2G, 3G, 4G en WiFi. 'Die straling is bewezen schadelijk voor mens en milieu'. Volgens de wetenschappers blijkt uit sommige onderzoeken dat er een verband is tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

 

Lichaam warmt op

Volgens NRC claimt een ander wetenschappelijk onderzoek dat mensen opwarmen door zendmasten en telefoons. Een klein beetje maar, maar de angst is er niet minder om. De 5G-radiotechniek is dan wel efficiënter, sneller en flexibeler dan 4G, de blootstellingslimieten zijn erg belangrijk. Die worden landelijk bepaald. Brussel, dat zijn eigen blootstellingslimiet bepaalt, weigert de komst van 5G zelfs. De minister van Milieu vindt dat Brusselaars geen proefkonijnen zijn.

 

Eerste test al bezig

In Maastricht test VodafoneZiggo momenteel al met een 5G-zendmast. Dat was niet bekend bij de gemeente Maastricht, blijkt uit schriftelijke vragen van de PvdA in handen van L1. De gemeente zocht naar aanleiding van publicaties in de media zelf contact met VodafoneZiggo. De telecomgigant dacht dat met het afgeven van een testlicentie door het ministerie van Economie en Klimaat de gemeente ook zou worden geïnformeerd. Dat incident en ontbreken van communicatie over 5G baart Kerbusch zorgen.

 

5G uitstellen of halt toeroepen

Woensdagavond kwamen ongeveer 75 bezoekers naar de bijeenkomst toe. Ook vier politieke partijen waren daar om informatie in te winnen. De organisatie moet tweehonderd handtekeningen krijgen om het onderwerp op de politieke agenda in Maastricht te krijgen. "Maastricht is wellicht de eerste stad in Nederland waar burgers en politiek samen tegen de uitrol zijn, en van waaruit mogelijk een uitstel of halt tegen 5G komt", hoopt Kerbusch.

 

Bro : 1Limburg.NL

https://www.1limburg.nl/onduidelijkheid-over-gezondheidrisicos-5g-netwerk