ENGELAND - Met nieuw wetsvoorstel dreigt celstraf voor Britse journalisten die vertrouwelijke overheidsinformatie onthullen: 'Vergelijkbaar met totalitair regime'

23-07-2021 08:45

Journalisten in Groot-Brittannië dreigen binnenkort de cel in te gaan als ze vertrouwelijke overheidsinformatie onthullen. Althans, als het aan het nieuwe wetsvoorstel van de regering van premier Boris Johnson ligt.

 

Het is nog afwachten hoe het wetsvoorstel erdoorheen komt, zegt Londen-correspondent Lia van Bekhoven. "Ik denk dat de regering in het parlement best wat water bij de wijn moet doen, maar de essentie blijft overeind. Dit is één van de wetten waarvan een aantal Britten zegt dat het laat zien hoe autoritair de Britse premier in feite is."

 

Algemeen belang

Op dit moment kunnen journalisten zich beroepen op het algemeen belang, wanneer publicaties gevoelige informatie bevatten. Het belang om het te weten en naar buiten brengen, is dan groter dan de gevoeligheid van de informatie.

 

"The Sun had onlangs een scoop waarin je zag dat de minister van Financiën een vrouw omhelsde die niet z'n vrouw was", vertelt Van Bekhoven. "Hij verloor daardoor z'n baan en z'n huwelijk, maar het diende een publiek belang, omdat hij deed wat Britten al anderhalf jaar niet mogen: elkaar aanraken, geen afstand houden en geen mondkapje dragen."

 

14 jaar gevangenisstraf

Maar bij de nieuwe wet, als hij één op één wordt ingevoerd, kan zo'n scoop wel eens heel anders aflopen voor een journalist. "Het kan zijn dat die dan 14 jaar gevangenisstraf kan verwachten", zegt Van Bekhoven.

 

Bron : EenVandaag

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-nieuw-wetsvoorstel-dreigt-celstraf-voor-britse-journalisten-die-vertrouwelijke-overheidsinformatie-onthullen-vergelijkbaar-met-totalitair-regime/