Europees Hof deelt klap uit aan dividendbelasting

15-11-2019 12:16

Het Europees Hof van Justitie legt opnieuw een bom onder de dividendbelasting. Een arrest van het Hof in een Duitse zaak vergroot de kans dat pensioenfondsen miljoenen aan belasting terugkrijgen in de Europese Unie, ook Nederlandse pensioenfondsen. Daar staat een mogelijke tegenvaller voor de Nederlandse schatkist tegenover, meldt het FD.

 

In de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting waarschuwde premier Rutte vorig jaar voor de Europese houdbaarheid van de heffing op winstuitkeringen aan aandeelhouders. Het mocht niet baten; het kabinet zag af van afschaffing. Maar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft opnieuw een klap uitgedeeld aan de houdbaarheid van de heffing. Het Hof oordeelt dat de gronden waarop de Duitse belastingdienst in dit geval onderscheid maakt strijdig zijn met het vrije verkeer van kapitaal.

 

Het ministerie van Financiën geeft aan dat het arrest van het Europees Hof nog wordt bestudeerd. Over de gevolgen voor Nederland kan het nog niets meedelen. Volgens Financiën hebben buitenlandse pensioenfondsen die vergelijkbaar zijn met Nederlandse fondsen recht op teruggave van dividendbelasting.

 

Bron : AccountancyVanmorgen.NL

https://www.accountancyvanmorgen.nl/2019/11/15/europees-hof-deelt-klap-uit-aan-dividendbelasting/

 

 

=================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 15 november 2019