Europese Raden voor de rechtspraak (ENJC) zetten zich in voor versterking rechtsstaat.

07-06-2018 14:05

Dit staat in een verklaring  van de ENCJ, de organisatie voor Europese Raden van de rechtspraak. Ook de Nederlandse Raad voor de rechtspraak verbindt zich aan deze verklaring.

 

De gezamenlijke verklaring is de opbrengst van een bijeenkomst in Lissabon, waar 9 leden van de ENCJ ideeën presenteerden die hebben bijgedragen aan versterking van de rechtsstaat. Litouwen won de ENCJ Award for Positive Change met het initiatief #courtscare, een project waar ruimte is voor het welzijn van rechtbankbezoekers, bijvoorbeeld door inzet van vrijwilligers die de bezoekers begeleiden.

 

Polen

De verklaring gaat ook in op de situatie in Polen. Het ENCJ vindt dit alarmerend U verlaat Rechtspraak.nl  en maakt duidelijk dat, hoewel Polen aanwezig was in Lissabon, zij niet per se lid kunnen blijven van het Europese netwerk. ENCJ gaat op een een ‘factfinding mission’ om meer duidelijkheid te krijgen over de precieze situatie en achtergrond. De resultaten van deze missie gaan uitwijzen of de Poolse raad lid kan blijven.

 

Voorzitter

 

De European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) zet zich in voor de versterking van de rechtsstaat en de verbetering van de samenwerking tussen de rechtspraakorganisaties in Europa. De organisatie heeft hierover regelmatig contact met de Europese Commissie en Europese regeringen. Kees Sterk, lid van de Raad voor de rechtspraak, is de komende 2 jaar voorzitter van de ENCJ.

 

Bron: Rechtspraak.NL

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Europese-Raden-voor-de-rechtspraak-zetten-zich-in-voor-versterking-rechtsstaat.aspx?pk_campaign=redactie&pk_medium=e-mail&pk_source=nieuwsbrief&pk_keyword=nieuwsbrief

 

 

==========================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 7 juni 2018