Facebook neemt maatregelen om Europese verkiezingen te beschermen tegen beïnvloeding

12-02-2019 11:44

Facebook neemt nieuwe verscherpte maatregelen om beïnvloeding van de Europese verkiezingen te voorkomen. Zo zullen alleen politieke advertenties worden toegelaten van organisaties en groepen die door Facebook zijn doorgelicht.

 

Verandering

De maatregelen zijn vergelijkbaar met de maatregelen die Facebook vorig jaar nam om buitenlandse inmenging te voorkomen in de tussentijdse verkiezingen in de VS en in Groot-Brittannië en Brazilië. Met de strengere eisen wil ’s werelds grootste sociale-mediaplatform tegemoet komen aan de kritiek dat het te weinig doet om misbruik te voorkomen.

 

Voor eind juni moeten de nieuwe maatregelen wereldwijd van kracht zijn. Er werken 30 000 medewerkers van Facebook aan het verbeteren van de veiligheid.

 

Maatregelen

Naast het alleen toelaten van advertenties van ‘goedgekeurde’ organisaties, zoals politieke partijen, zal er bij de advertenties ook de tekst ‘betaald door’ worden geplaatst. Net als het geval was bij de verkiezingen van november in de VS, zullen de advertenties worden opgeslagen waarbij ze zeven jaar lang voor iedereen toegankelijk zijn.

 

Facebook verwijdert berichten die tegen de regels ingaan, maar er zijn ook berichten die volgens de regels wel mogen, maar die toch ‘de authenticiteit van het platform ondermijnen’, zoals sensationele verhalen. Die komen lager in de tijdlijn van gebruikers te staan. Als mensen zulke berichten minder zien, worden ze ook minder gedeeld.

 

Ook richt Facebook twee nieuwe regionale centra op in Singapore en Dublin, van waaruit informatie over verkiezingen wereldwijd in de gaten wordt gehouden.

 

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

 

Bronnen:

Facebook wil Europese verkiezingen beschermen tegen nepnieuws, nieuwsbericht Europa Nu

Facebook neemt nieuwe maatregelen om beïnvloeding van Europese verkiezingen te voorkomen, nieuwsbericht de Volkskrant

Facebook gaat meer doen om Europese verkiezingen te beschermen, nieuwsbericht AD

 

Bron: Europadecentraal.NL

https://europadecentraal.nl/europese-ster/de-europese-ster-nr-941/?utm_source=De+Europese+Ster&utm_campaign=6852c6fc96-EMAIL_CAMPAIGN_2019_01_14_12_42_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_3d8124f9ba-6852c6fc96-13117889#facebook-neemt-maatregelen-om-europese-verkiezingen-te-beschermen-tegen-beinvloeding