‘Gemeente Enschede moet harder optreden tegen zorgcowboys’

17-02-2020 08:07

‘Gemeente Enschede moet harder optreden tegen zorgcowboys’

ENSCHEDE - Hoe kon de dubieuze Kristal Welzorg Groep een contract krijgen van gemeenten? De raadsfracties PVV en CDA willen opheldering van het Enschedese college van B  en W.

 

Kristal Welzorg Groep ging begin deze maand failliet. Het zorgbureau lag al langer onder vuur, maar kreeg desondanks een contract van gemeenten. Jan Willem Elferink (PVV) en Sara Nijenhuis (CDA) willen onder andere weten wat de gevolgen zijn voor Enschedese cliënten.

 

Beterschap

Ze wijzen er in hun schriftelijke vragen aan het college van B en W op dat ze al meerdere keren aandacht hebben gevraagd voor de praktijken van ‘zorgcowboys’. „De verantwoordelijke wethouder beloofde in diverse debatten beterschap. Maar helaas wijst de werkelijkheid iets anders uit en worden we nu weer geconfronteerd met verhalen over miljoenen euro’s aan fraude in de zorgsector. We zien met lede ogen aan dat in Enschede miljoenen euro’s niet besteed worden aan de noodzakelijke zorg door zorgbureaus. De gemeente moet harder optreden.”

 

Ze willen weten hoe vaak en op welke wijze de gemeente zorgbureaus controleert. „En indien andere gemeenten en of instellingen een bureau op rood zetten, waarom neemt de gemeente dit advies dan niet automatisch over en stopt onmiddellijk met dit bureau?”

 

Fraudebureaus

Elferink en Nijenhuis willen dat de gemeente de ten onrechte uitbetaalde bedragen terugvordert van de fraudebureaus en/of de directeur-eigenaren. „Zijn er inmiddels al succesvol bedragen teruggevorderd?” Ook willen ze een overzicht van hoe hoog de financiële schade is opgelopen. „Het gaat dan om bedragen die anders aan zorg uitgegeven hadden moeten worden.”

 

In Enschede worden miljoenen euro’s niet besteed aan de noodzakelijke zorg door zorgbureaus

 

Bron : Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/gemeente-enschede-moet-harder-optreden-tegen-zorgcowboys~a2477bf8/