Gemeenten vrezen verrommeling straatbeeld door G5
Het kabinet wil telecombedrijven ruim baan geven om antennes voor 5G, de nieuwste generatie mobiele communicatie, in de openbare ruimte op te hangen. Maar gemeenten vrezen verrommeling van het straatbeeld en problemen met het beheer van het straatmeubilair waaraan de nieuwe antennes moeten worden opgehangen.
Stortvloed aan klachten
Dit meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Ook voorzien ze een stortvloed aan klachten van burgers over vermeende gezondheidsrisico's. Zeker tien gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben volgens de krant in een consultatieronde hun ongenoegen geuit op voorgestelde wijzigingen in de telecommunicatiewet. Een belangrijke wijziging gaat over de verplichting aan lokale overheden om publieke ruimte en infrastructuur, zoals overheidsgebouwen, lantaarnpalen en stoplichten, in principe ter beschikking te stellen aan de telecomproviders wanneer die hier nieuwe antennes aan willen hangen.
Beheer
Behalve het beschikbaar stellen van publieke locaties zien gemeenten ook op tegen het beheer ervan. Ze vragen zich af hoe om te gaan met het verplaatsen van een bushokje of de sloop of verbouwing van een gebouw met een 5G-antenne. De telecombedrijven relativeren de impact van de komst van 5G. Een forse uitbreiding van het aantal antennes is alleen noodzakelijk wanneer op grote schaal van de hoogste frequentie (26 GHz) gebruikt gemaakt wordt. Dat zijn de telecombedrijven naar eigen zeggen niet van plan.
Bron : BinnenlandsBestuur.NL
=================================
EMLS
Utrecht / Haaksbergen, 23 september 2019