Glyfosaat // (Up-Date) Voorzorg is beter dan nazorg weet ook elke nadenkende veehouder en akkerbouwer en pachter als het om gezondheid gaat !

06-06-2025 13:18

Glyfosaat is een veelgebruikte herbicide welke veelal wordt gebruikt bij lelie- en maisteelt kan naar verluid negatieve effecten hebben voor de gezondheid van aan- en omwonenden en leiden tot waardedaling van de vervuilde gronden vanwege verstoring van het bodemleven en vanwege de langdurige aanwezigheid van die vervuilingsstoffen in de bodem.

 

Een Gelderse Zorg voor Mensen met een Beperking Stichting heeft een gebruiker van de de gronden van de Stichting aansprakelijk gesteld voor mogelijke gezondheidsgevolgen en voor het verlies van waarde van de gebruikte weide-en landbouwgronden van die stichting.

 

Glyfosaat ook wel Round-UP genoemd is een veelgebruikt herbicide dat niet als onschadelijk kan worden beschouwd voor de gezondheid van de mens en ook negatieve effecten kan hebben op de grond die minder vruchtbaar wordt en daartoe mede leidt tot waardedaling van die gronden.

 

De grondwaardedalingseffecten zijn voornamelijk te wijten aan de verstoring van het bodemleven en de langdurige aanwezigheid in de bodem.

Glyfosaat kan o.a. schimmels en andere micro-organismen in de bodem schaden, die belangrijk zijn voor de opname van voedingsstoffen door planten en de bodemstructuur. Dit kan leiden tot een vermindering van de vruchtbaarheid van de grond en een verhoogde kans op ziekten bij planten.

 

Glyfosaat is relatief hardnekkig middel en kan langdurig in de grond aanwezig blijven, waardoor de effecten van de verstoring van het bodemleven derhalve de verstoringseffecten langer aanhouden onder toename van ziekten en toename van schadelijke pathogenen in de bodem, wat de gezondheid van planten verder kan aantasten met als resultaat een verdere verminderde bodemstructuur.

 

Een slechtere bodemstructuur leidt ertoe dat water en lucht minder goed kunnen worden opgenomen en het moeilijker wordt voor planten om te groeien.

 

Potentiële waardedaling:

De negatieve effecten van glyfosaat op de grond kunnen leiden tot een vermindering van de kwaliteit en vruchtbaarheid van de grond, wat in sommige gevallen kan resulteren in een waardedaling van de grond, met name bij landbouwgrond of grond die voor landbouwdoeleinden gebruikt wordt. Daarnaast kan een verontreiniging met glyfosaat zorgen voor een negatieve perceptie van de grond, wat, zoals hier boven aangegeven, ook de waarde kan beïnvloeden.

 

PAN.NL en anderen hebben de kwestie bij het Europese Hof van Justitie neergelegd.

 

Hoewel de directe effecten van glyfosaat op de grond onderwerp is van Europees Rechterlijke discussie, lijkt wel vast te staan dat de langdurige gevolgen voor het bodemleven en de bodemkwaliteit leiden tot een vermindering van de vruchtbaarheid van de grond en ingevolge daarvan tevens waardedaling van de grond ten gevolge heeft. Het is daarom belangrijk om de negatieve effecten van glyfosaat op de grond te kennen temeer omdat er alternatieve middelen voorhanden zijn voor elke nadenkende boer*

 

Opm.: EMLS

==========

Een product Glyfosaat oftewel Roundup heeft een hele korte tijd nodig om te werken. Waarom zou u uw gezondheid en mogelijk uw leven riskeren om 362 dagen per jaar geen onkruid te hoeven wieden terwijl de alternatieven voorhanden zijn? Duizenden mensen betalen nu de prijs voor het risico dat ze lopen met hun gezondheid.

 

Een bijna 100 % reductie van chemische gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk zonder dat concessies moet worden gedaan aan de teelttechniek middels de voorhanden zijnde nieuwe mechanische onkruidbestrijdingstechniek-machines t.b.v. nadenkende en duurzame eigenaren van veehouderij- en akkerbouwbedrijven waaronder ook lelie-teeltbedrijven en maisverbouwbedrijven.