Dossier igitaal procederen // Heeft de Nederlandse Nationaal Commissaris Digitale Overheid voldoende kennis in huis voor bestrijding van computer-manipulaties, fraude en allerlei vormen van cybercriminaliteit en digitale veiligheidslekken ?
Welk inzicht en kennis heeft deze commissaris van het digitale domein van de koude cyber oorlog? Heeft de commissaris de problematiek rond de zero days en bugs doorgrond?
Met één digitale infrastructuur voor de hele Nederlandse overheid moet ons land over twee jaar weer vooroplopen in de wereld, aldus voornoemde Nederlandse commissaris. De vraag die iedereen bezig houd is: hoe ? Miljoenen Nederlandse DigiD-gebruikers ,oeten hun wachtwoord wijzigen. De authenticatiedienst waarmee Nederlanders zich bij de Overheid kunnen identificeren blijkt zeer onveilig, aldus een recent bericht van een groot Nederland dagblad .Veel gemeentelijke websites zijn zo lek dat hackers eenvoudig achter iemands DigiD- inloggegevens kunnen komen
1.2 miljard namen, inloggegevens en e-mailadressen liggen op straat kopte een bericht in de eerste week van august 2014 !
Wat bleek, computerhackers zijn in staat op grote schaal bankrekeningen te plunderen, gegevens van bedrijven, instellingen en particulieren te verkrijgen. De kennis en de gebruikte inbraak-technologie van de hackers worden steeds slimmer.
In de eerste week van augustus 2014 werd bekend dat een buitenlandse hackers-groep de grootste verzameling internetgegevens ooit heeft gehackt namelijk 1.2 miljard namen, inloggegevens en e-mailadressen.
De onbekende digitale tegenstanders zijn gecommitteerd om hun acties te richten op organisaties waar ze waardevolle data kunnen stelen, dienstverlening kunnen ontregelen en toegang kunnen verkrijgen voor misbruik, zowel nu als wel in de toekomst.
Ook bestaat er een techniek (FF-programma) waardoor computers kunnen worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, screenshots te maken en om toetsaanslagen te registreren.
Uit een nieuw rapport van een Amerikaanse beveiligingsbedrijf en de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies is berekend dat cybercrime de wereldeconomie jaarlijks zeker 325 miljard euro kost. De afdeling operaties van het European Cybercrime Center (EC3) laat via haar afdelingshoofd weten dat bedrijven bang zijn voor reputatieschade en laten daarom vaak nog niet weten als ze doelwit zijn geweest van cyberaanvallen.
De Nederlandse rechtsstaat heeft een groot probleem. Er zijn 2 miljard mensen die internet gebruiken. De achterdeuren zijn onvoldoende beveiligd. Hoe hebben de Nederlandse Rechtbanken en Gerechtshoven, Raad van State en Hoge Raad hun achterdeuren vergrendeld?
Aan de betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van het elektronisch verzenden van verzoeken en mededelingen met betrekking tot de rolberichten worden weliswaar eisen gesteld doch ook het door rechtbanken en gerechtshoven daarvoor gebruikte systemen dienen niet alleen in staat te zijn om de verzenders van berichten te identificeren doch ook te controleren of de bij de griffie binnenkomen berichten authentiek zijn doch ook afkomstig van de verzenders.
EMLS verwacht dat datalekken zich ondanks ict-protocollen en toegepaste beveiligingsmaatregelen zich zullen blijven voordoen ondanks de NEN-ISO Code voor Informatiebeveiliging. Zie ook: Zie ook: https://www.bijzonderstrafrecht.nl/2014/kamerbrief-over-de-aanpak-van-botnets/#sthash.IwIytBhB.dpbs
EMLS opent de discussie en geeft als voorzet : Digitale overheid en digitaal procederen, stop er mee als je niet zeker weet wie er aan de knoppen draait.
EMLS
=====
Utrecht / Haaksbergen, 13 oktober 2014