Het Europese Hof van Justitie te Luxemburg heeft uitspraak gedaan over de vraag van juridisch adviseur Middelkamp uit Almelo of artikel 6:13 Awb in strijd is met het Verdrag van Aarhus. Beroep gegrond.

18-01-2021 10:01

In 2017 kreeg een grote Nederlandse varkenshouder een vergunning voor een forse uitbreiding van een van zijn bestaande varkensfabrieken.Twee Nederlandse stichtingen en organisatie Leefbaar Buitengebied gingen  bij de rechtbank Limburg in beroep tegen deze vergunning. De belanghebbende justitiabelen werden bijgestaan door Almelose juridisch adviseur Middelkamp. 

 

Afgewezen beroep

Volgens de Nederlandse wet (artikel 6:13 Awb) moest het beroep worden afgewezen, omdat de stichting eerder geen zienswijzen (geen reactie) heeft ingediend tegen de ontwerpvergunning.

 

Artikel 6:13 Awb bepaalt namelijk dat burgers niet in beroep kunnen gaan tegen een vergunning, als zij eerder niet hebben gereageerd op de ontwerpvergunning. Met deze beperking in de Nederlandse wet wordt toegang tot de rechter tegengewerkt.

 

Verlenen vergunning in strijd met Europees recht?

Marcel Middelkamp, de jurist van een der stichtingen ontdekte dat deze inspraakprocedure in strijd is met het Verdrag van Aarhus. Dit Europese verdrag moet de toegang tot de rechter garanderen bij milieu-aangelegenheden, waar de uitbreiding van een grote varkensstal onder valt.

 

De rechtbank Limburg twijfelde over de uitleg van het Verdrag en de bestuursrechter vroeg advies na gestelde pre-judiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie. De uitspraak van het Hof is helder: De toegang tot de rechter laten afhangen van een eerdere deelname in de procedure, is in strijd met het Verdrag van Aarhus. Het Nederlandse bestuursprocesrecht is op onderdelen in strijd met het Verdrag van Aarhus zijnde een verdrag dat burgers en algemeen belang organisaties inspraakrechten en rechten op toegang tot de rechter verschaft t.a.v. besluiten en beschikkingen over milieuzaken. 

 

Bron: Europese Hof van Justitie 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:62018CJ0826&from=EN

 

.......................  

Opm.: EMLS : 

Jarenlang zijn Nederlandse belanghebbenden belemmerd in hun toegang tot het recht tot aan de Afdeling Bestuursrecht van de  Raad van State toe zonder dat de belanghebbenden/justitiablen dat in de gaten hadden. 

Het voeren van herzieningsprocedures  en/of aansprakelijkheidsstellingprocedures ligt thans in de rede. 

Europees recht gaat voor nationaal recht, waarvan akte !

 

==============================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 18 januari 2021