KESKIN versus NEDERLAND : Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft een baanbrekende uitspraak gedaan in een zaak tegen Nederland over het horen van belastende getuigen.

27-01-2021 08:14

De zaak werd aanhangig gemaakt door een 49-jarige  inwoner uit Hengelo die werd bijgestaan door mr Th.O.M. Dieben en de heer mr.  R.J. Baumgardt, advocaten werkzaam in respectievelijk Amsterdam en Spijkenisse.

 

Na een uitspraak van de rechtbank werd ook in hoger beroep bij het gerechtshof  verdachte veroordeeld, met dien verstande dat de gevangenisstraf werd verlaagd van negen naar zes maanden. Tegen dit arrest heeft verdachte beroep in cassatie ingesteld. doch de Hoge Raad heeft de zaak afgedaan onder verwijzing naar art. 80a RO.

 

Vervolgens is de zaak voorgelegd aan het EHRM te Straatsburg. Volgens de verdediging is sprake van schending van artikel 6 lid 1 en lid 3 sub d EVRM, omdat niet de kans is gegeven om de zeven getuigen te bevragen over hun eerder afgelegde verklaringen.

 

Het beroep op een eerlijk proces werd gegrond geoordeeld wegens schending door Nederland van het EVRM de artikelen 6 lid 1 en 3

 

Bron : Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De uitspraak is te lezen op :

https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-207365%22]}