HOGE RAAD: MINDER KANSLOZE ZAKEN DOOR WET VERSTERKING CASSATIERECHTSPRAAK
De Wet versterking cassatierechtspraak, ingevoerd in 2012, heeft ertoe geleid dat de Hoge Raad zich meer op zijn kerntaken is gaan concentreren. Ook is de civiele cassatiebalie effectief gebleken. Dat blijkt uit een evaluatie van die wet.
Hoge Raad: minder kansloze zaken door Wet versterking cassatierechtspraak - Mr. online
Met de Wet versterking cassatierechtspraak is artikel 80a Wet RO (Wet op de rechterlijke organisatie) ingevoerd voor de civiele kamer, belastingkamer en strafkamer van de Hoge Raad. Dit artikel biedt de Hoge Raad de bevoegdheid om bepaalde zaken via een vereenvoudigde en snellere procedure af te doen door deze zaken niet-ontvankelijk te verklaren. Dat kan als degene die het cassatieberoep instelt daarbij ‘klaarblijkelijk onvoldoende belang’ heeft, en als de klachten ‘klaarblijkelijk’ niet tot cassatie kunnen leiden.
Kerntaken
Artikel 80a Wet RO had als hoofddoel om de Hoge Raad meer in staat te stellen zich als ‘cassatierechter te concentreren op zijn kerntaken’. De wet moest ertoe leiden dat er minder reguliere cassaties bij de Hoge Raad zouden terechtkomen en dat er meer aandacht kon worden besteed aan de zaken die ertoe doen. Na binnenkomst bij de Hoge Raad moest een selectie worden gemaakt worden tussen ‘kansloze zaken’ en ‘zaken die ertoe doen’. Die selectie verliep via artikel 80a Wet RO.
Verwachtingen
Het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht heeft, in opdracht van het WODC, deze wet nu geëvalueerd, en stelt dat de wet de verwachtingen heeft waargemaakt – zeker in de sector strafrecht waar de verwachtingen zelfs ruimschoots zijn overtroffen. Voor de sector belastingrecht zijn de verwachtingen gerealiseerd, voor de sector civiel recht zijn die achtergebleven. Wel is de zeeffunctie van de civiele cassatiebalie effectief gebleken, wat de instroom van zaken bij de civiele kamer van de Hoge Raad heeft gereguleerd. “Artikel 80a Wet RO heeft de Hoge Raad en het parket in staat gesteld de procedure voor het selecteren van zaken zodanig vorm te geven dat er bij gelijkblijvende capaciteit ruimte is ontstaan om tijd te kunnen besteden aan zaken die ertoe doen. Daarmee kan de Hoge Raad zich meer concentreren op zijn kerntaken en is het door de wetgever beoogde hoofddoel bereikt”, aldus de onderzoekers.
Rechtsbescherming
Uit het onderzoek blijkt ook dat de advocatuur knelpunten over rechtsbescherming en de financiering van de rechtsbijstand heeft ervaren. Dat geldt vooral voor de sector strafrecht, en in mindere mate voor de sectoren belastingrecht en civiel recht.