In Nederland staat de volksgezondheid niet op plaats 1 bij uitbraak van dierziekten waaronder bijv. q-koorts.
'Volksgezondheid staat niet op 1 bij uitbraak dierziekten'
Het systeem dat Nederland moet beschermen tegen een nieuwe uitbraak van een zoönose, een infectieziekte die kan worden overgedragen van dier op mens, biedt volgens Roel Coutinho, voormalig directeur van het Centrum Infectiebestrijding, geen garantie dat het op orde is. "Om te zeggen van we hebben het nu goed geregeld en het komt in orde, zal ik niet voor mijn verantwoordelijkheid durven nemen", aldus Coutinho in een uitzending van het televisieprogramma Zembla op 28 september. "De bescherming van de volksgezondheid staat bij de uitbraak van een nieuwe zoönose niet altijd voorop."
Coutinho reageert op uitlatingen van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Naar aanleiding van de Q-koorts epidemie heeft de overheid de infectiebestrijding in 2011 aangepast. Volgens de minister is de Nederlandse infectiebestrijding structuur nu ‘op orde’. "Dat is een uitspraak die ik niet zou doen”, zegt Coutinho. Hij kon als adviseur tijdens de Q-koorts epidemie in zijn positie als directeur van het Centrum Infectiebestrijding geen maatregelen afdwingen. “Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft niks te vertellen over de veehouderij. Daar is niets aan veranderd. Nog steeds heeft niet één ministerie de regie. Er wordt wel meer samengewerkt, signalen worden eerder opgepakt. Maar die tegenstelling tussen de kant Volksgezondheid en economie blijft zoals die is."
Volksgezondheid staat niet voorop
Volgens Coutinho staat de bescherming van de volksgezondheid bij de uitbraak van een nieuwe zoönose niet altijd voorop. Hij wijst op een sterke relatie tussen de politiek, de landbouwlobby en de boeren. "De landbouwlobby is goed georganiseerd. Dus dat betekent dat je daar als politicus rekening mee moet houden. En het tweede is dat elk nieuw zoönotisch probleem onverwacht is en anders dan het vorige. Dus je weet niet precies wat je moet doen, hoe ingrijpend het is, hoe je dat moet afwegen."
Kans op nieuwe zoönose is 100%
Ook de Brabantse oud GGD-arts Jos van de Sande gelooft niet dat tijdens een infectie-uitbraak de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische Zaken dezelfde belangen hebben. Van de Sande: “Dan krijg je touwtrekken tussen mensen, twee ministeries, die een compromis willen sluiten. Dat kan niet. In een acute situatie moet je ingrijpen”. Van de Sande leverde een grote bijdrage aan de bestrijding van de Q-koorts en richtte samen met de Provinciale Raad Volksgezondheid het kenniscentrum zoönosen op. Nederland telt 17 miljoen mensen en 125 miljoen dieren. “De kans dat er een nieuwe zoönose komt is 100%. Wanneer, hoe en wat dat weten we niet. Maar het zal ongetwijfeld gebeuren”, zegt Volker Hackert, arts bij GGD Zuid Limburg. Hackert deed onderzoek naar de verspreiding van Q-koorts rondom een besmet melkgeitenbedrijf in het Limburgse Voerendaal.
Slachtoffers niet gecompenseerd
De meeste geitenboeren zijn gecompenseerd voor de geleden schade. Voor de slachtoffers is niets geregeld. “Ik vind dat de overheid zich daar anders had moeten opstellen” zegt Pieter van Vollenhoven in de uitzending van Zembla. “Je moet open staan voor wat hun is overkomen en dan vind ik het een beetje merkwaardig dat je wel de boeren gaat compenseren financieel maar niet de slachtoffers." Om alsnog een schadevergoeding af te dwingen, hebben 300 Q-koortspatiënten een rechtszaak aangespannen tegen de staat. Op 17 oktober is de eerste zitting bij de rechtbank te Den Haag.
bron: VARA Zembla, 28 september 2016 : https://zembla.vara.nl/nieuws/volksgezondheid-niet-op-1-bij-uitbraak-dierziekten
Zie ook op de EMLS-rubriek Q-koorts op : https://emls.webnode.nl/search/?text=q-koorts&type=2
===================================
EMLS
Utrecht / Haaksbergen, 30 september 2016