In Nederland valt E-mail en SMS pas onder briefgeheim als art. 13 Grondwet is aangepast.

14-07-2017 16:27

E-mail is in onze tijd niet meer weg te denken. Toch was er tot voor kort nog onduidelijkheid over de vertrouwelijkheid van telecommunicatie. Hier komt nu verandering in. De Staten-Generaal gaat artikel 13 van de Grondwet zo aanpassen dat ook voor deze vorm van communicatie het briefgeheim geldt.

 

Op 11 juli heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met het voorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om artikel 13 van de Grondwet aan te passen. Momenteel wordt hierin nog gesproken van telefoon- en telegraafgeheim, wat niet meer van deze tijd is. Bijna alles gaat namelijk via e-mail of andere telecommunicatie. En zeg nou eerlijk: wie van de jongere generatie weet eigenlijk nog wat een telegraaf is?

 

In het voorstel dat aangenomen is staat nu: ‘Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn brief- en telecommunicatiegeheim.’ Dit houdt in dat alleen na tussenkomst van een rechter of in het belang van de nationale veiligheid met toestemming van de in de wet aangewezen personen inbreuk kan worden gemaakt op dit recht. Dit geldt dus voor zowel sms als e-mail.

 

Het heeft lang geduurd voordat de wetswijziging door de eerste ronde heen kwam. Eerdere kabinetten hebben tot tweemaal toe geprobeerd om dit Grondwetsartikel te moderniseren. Dit gebeurde in 1997 en 2004. Nu is het opnieuw opgenomen en tijdens de eerste lezing aangenomen door beide Kamers van de Staten-Generaal. Na verkiezingen wordt het voorstel in tweede lezing door de Tweede en Eerste Kamer behandeld. Hier heeft de wijziging een tweederde meerderheid in beide Kamers nodig om aangenomen te worden.

 

Bron: Rijksoverheid.NL  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/07/11/grondwet-bij-de-tijd-e-mail-ook-onder-briefgeheim

 

OPM.: EMLS

Het werd ook hoog tijd dat de Nederlandse politiek eindelijk begrijpt dat de Nederlandse Grondwet in juridische zin dient te worden gemoderniseerd.

Ook hier wreekt zich het ontbreken van een Constitutioneel Hof in Nederland en het toetsingsverbod vervat in art.120 Nederlandse Grondwet. De toepasselijke wetten in o.a. de vuurwerkrampzaaak, Q-Koortszaak en de EMV-zaken (onvrijwillige 24-uur per dag blootstelling aan elektromagnetische velden) mogen niet door de Nederlandse rechters worden getoetst. Het ontbreken van het toetsingsrecht leidt ertoe dat de individuele Nederlandse burgers niet althans onvoldoende zijn beschermd tegen de macht van de Nederlandse wetgever. Ook de rechtscontrole op Nederlandse politici middels een Nederlands Constitutioneel Hof is steeds meer gewenst, temeer nu het karakter van de zowel de Nederlandse- alswel Europese democratie verandert.

Zie o.a. https://emls.webnode.nl/search/?text=art.+120+grondwet&type

 

============================ 

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 14 juli 2017