Juridisch heeft Almelo zaken niet op orde, maar kosten zijn hoog.

31-05-2021 14:25

ALMELO - De gemeente Almelo schiet tekort als de gang naar de rechter wordt gemaakt. De kosten van juridische procedures zijn hoog. Ook heeft Almelo zelf te weinig kennis in huis. Dat blijkt uit onderzoek door de Rekenkamer.

 

Het onderzoek is uitgevoerd, nadat de gemeenteraad van Almelo zorgen uitte over de hoeveelheid procedures, de manier waarop ze worden afgehandeld en de kosten. Gekeken is naar de periode mei 2016 - mei 2019. Huisadvocaat Damsté heeft in deze periode 38 juridische procedures voor de gemeente Almelo gevoerd, meldt het Rekenkamer-rapport. De kosten daarvan zijn 902.646 euro.

 

Voor de arbeidsrechter

Almelo is daarbij 25 keer in het gelijk - en 9 keer in het ongelijk gesteld. Drie procedures lopen nog en in een zaak is de tegenpartij failliet gegaan. Ook heeft de gemeente 5 keer voor de arbeidsrechter moeten verschijnen; 1 keer deels gelijk, 3 ingetrokken, 1 loopt nog. Kosten 48.000 euro.

 

Veel hulp ingehuurd

De Rekenkamer heeft een vergelijking gemaakt met gemeenten die ongeveer even groot zijn als Almelo, zoals Assen en Hardenberg. Daarbij wordt de conclusie getrokken dat Almelo veel juridische hulp inhuurt, waardoor de kosten voor de gemeente hoog zijn. ‘Er werd er niet geïnvesteerd in kwaliteit en geheugen van de eigen organisatie’ , aldus de Rekenkamer.

 

In de la

Terwijl Almelo beter zou moeten  weten, blijkt uit het onderzoek. ‘De gemeente beschikt over een uitstekend kader in de Nota juridische kwaliteitszorg uit 2015, maar is die nota onvoldoende bekend en wordt deze te weinig ingezet’, aldus de Rekenkamer. Met andere woorden; het belangrijke beleidsdocument ligt in de la in het stadhuis.

 

Het college van burgemeester en wethouder erkent dat de gemeente tekort schiet. ‘Almelo is op het gebied van juridische kwaliteitszorg (nog) niet in control’. Het gemeentebestuur zoekt naar de ‘juiste sturing’. Dinsdagavond 1 juni buigt de politiek zich over het Rekenkamer-onderzoek.

 

Bron : Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/almelo/juridisch-heeft-almelo-zaken-niet-op-orde-maar-kosten-zijn-hoog~a6f641ed/