Klokkenluiders in slechts 15 van 28 EU-lidstaten wettelijk beschermd

03-05-2019 17:35

Naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie om de rechten van klokkenluiders binnen de Europese Unie (EU) te garanderen, presenteert Transparency International Nederland (TI-NL) een rapport en online map die de huidige wetgeving op het gebied van klokkenluidersbescherming in kaart brengt.

 

In de afgelopen jaren hebben verschillende internationale schandalen, waaronder ‘LuxLeaks’, ‘Dieselgate’ en de onthullingen betreffende Cambridge Analytica, duidelijk gemaakt hoe belangrijk klokkenluiders kunnen zijn voor onze samenleving. Zonder deze onthullingen hadden de illegale praktijken van de betrokken bedrijven namelijk ongehinderd door kunnen gaan. Echter, het probleem waar klokkenluiders vaak tegenaan lopen, is het gebrek aan bescherming tegen vergelding van de bedrijven of personen waarover zij onthullingen doen.

 

Om hier verandering in te brengen, heeft de Europese Commissie in april 2018 een voorstel gedaan om de rechten van klokkenluiders te garanderen. Dit voorstel is recentelijk goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad en de richtlijn inzake klokkenluidersbescherming zal naar verwachting nog dit jaar in werking treden. EU-lidstaten krijgen dan twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

 

Onderzoek naar klokkenluidersbescherming in de EU. Lees verder op : 

https://www.transparency.nl/nieuws/2019/04/15-lidstaten-bieden-bescherming-klokkenluiders/

 

Bron : Transparency.NL 

 

 

==========================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen 3 mei 2019