Kluchtrecht // Opnieuw advocaat Sanderink onder vuur: derdenrekening gebruikt voor smaad

15-08-2022 09:04

Opnieuw is een advocaat van de Twentse miljonair Gerard Sanderink in opspraak. Dit keer gaat het om advocaat Paul Acda, die namens zijn cliënt 100.000 euro betaald zou hebben aan de website Omrecht.nl, met als doel het zwartmaken van de ex-vriendin van Sanderink.

 

Gisteren heeft Brigitte van Egten, de ex-partner van de IT-miljonair, een tuchtklacht tegen Sanderinks advocaat ingediend. Via zijn derdengeldenrekening zou de raadsman in totaal zo’n 100.000 euro overgemaakt hebben naar de smaadsite. Omrecht.nl, inmiddels omgedoopt tot Onrecht.nl, werd oorspronkelijk gebruikt voor de strijd van eigenaar Henri Kamps tegen het CBR. Afgelopen mei verschenen er op de website plotseling negatieve berichten over Van Egten en lovende stukken over Sanderink en Rian Van Rijbroek, de huidige partner van Sanderink, zo melden Tubantia en het FD. Van Egten werd beschuldigd van onder meer liegen, chantage en het afleggen van valse verklaringen.

 

Negatieve berichten

Van Egten begon daarom eind juni een rechtszaak, waarin ze stelde dat Kamps betaald werd door Sanderink om de negatieve berichten over haar te publiceren. Acda ontkende: zowel hij als zijn cliënten waren volgens hem op geen enkele manier betrokken bij de zaak. De rechter concludeerde dat Van Egten het bij het juiste eind had, en achtte het ‘aannemelijk’ dat Kamps aangestuurd werd door de ondernemer.

 

Nu komt naar buiten dat er door Sanderink via de derdenrekening van Acda inderdaad zeker een ton betaald is aan Kamps: 50.000 euro eind mei, en datzelfde bedrag nogmaals begin juni. Op zijn website stelt Kamps dat de betalingen niet bedoeld waren om Van Egten zwart te maken, maar om hem te steunen in zijn strijd tegen het Openbaar Ministerie en het CBR.

 

Alarmbellen

In de tuchtklacht staat dat Acda de betalingen aan Kamps in een gesprek met Van Egtens advocaat Paul Tjiam heeft toegegeven. De advocaat beweerde dat hij ten tijde van de donaties niet op de hoogte was van de ontvanger en het doel van het geld. Pas toen er door Kamps fragmenten uit een door de rechter verboden rapport over Van Egten gepubliceerd werden, gingen er volgens Acda alarmbellen bij hem rinkelen. Vanaf dat moment heeft hij de betalingen via zijn rekening stopgezet.

 

De betrokkenheid van Acda en Sanderink kwam na het weigeren van de betalingen boven water, toen Kamps zich online plots negatief over Sanderink en Van Rijbroek uitte. Kamps vermeldde erbij dat er twee betalingen via de derdenrekening hadden plaatsgevonden, en publiceerde ook WhatsApp-berichten, e-mails en betalingsbewijzen.

 

Trial by media

“De huidige tuchtklacht past volledig in de ‘trial-by-media’ strategie van Van Egten in de diverse procedures tussen haar en mijn cliënt de heer Sanderink nu ook nu weer de processtukken worden gedeeld met de media, voordat ook maar enig onderzoek heeft plaatsgevonden”, reageert advocaat Paul Acda op de tuchtklacht. “De tuchtklacht van mevrouw Van Egten is gebaseerd op haar eigen aannames van gebeurtenissen die na de betalingen vanuit mijn derdenrekening hebben plaatsgevonden. Deze gebeurtenissen achteraf worden gebruikt om mijn intenties in te kleuren ten tijde van de betalingen vanuit mijn derdenrekening. Mijn intenties ten tijde van de betalingen vanuit de derdenrekening zijn echter immer zuiver geweest en nimmer is er sprake geweest van een ‘bankiersfunctie’ vanuit mijn derdenrekening noch van het faciliteren van andere betalingen.”

 

Voor het karretje gespannen

Paul Tjiam, advocaat van Van Egten, reageert: “Dit is het vierde advocatenkantoor op rij dat klakkeloos de orders van Sanderink en Van Rijbroek opvolgt en daarmee meewerkt aan de hetze tegen mijn cliënte Brigitte van Egten. Het is ongelooflijk dat advocaten steeds opnieuw zich voor het karretje laten spannen van deze twee personen. Ik zal de Orde vragen om in te grijpen om nieuwe excessen te voorkomen.”

 

Sanderink beschuldigt Van Egten al jaren van fraude, diefstal en betrokkenheid bij de porno-industrie. Hiernaast verspreidde hij privé-informatie die hij uit haar mailbox verkreeg, en liet hij een – door de rechter onrechtmatig bestempeld – rapport over haar opstellen. Onlangs nog werd een advocaat van Sanderink door de tuchtrechter geschorst vanwege het gebruik van privégegevens van Van Egten.

 

Gebruik derdenrekening

Een derdenrekening van een advocaat mag enkel voor specifieke doeleinden gebruikt worden. De rekening moet gezien worden als een plek waar geld bewaard kan worden dat om wat voor (juridische) reden dan ook nog niet uitbetaald kan worden. De Orde van Advocaten heeft strenge regels voor het gebruik van de rekening. Het doen van donaties is volgens de orde niet één van de redenen voor gebruik van een derdenrekening.

 

Bron : Advocatie.NL

https://www.advocatie.nl/nieuws/opnieuw-advocaat-sanderink-onder-vuur-derdenrekening-gebruikt-voor-smaad/