Korpschef Politie moet politierapport over vuurwerkramp Enschede vrijgeven

14-05-2016 09:14

Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle deze week bepaald. https://rudibakker.nl/pdf/WOB/03_05_2016/uitspraak.pdf Rudi Bakker, voorheen directeur van de in 2000 ontplofte vuurwerkfabriek SE Fireworks in Enschede, had via de rechter om openbaarmaking van het interne politierapport gevraagd.

 

Het gaat om een op 25 augustus 2004 gedateerd rapport van het Bureau Interne Zaken (BIZ) van het toenmalige politiekorps Gelderland-Midden. Dat BIZ nam destijds het recherchewerk van het Tolpolitieteam onder de loep. Het Tolteam deed onderzoek naar de toedracht van de vuurwerkramp waarbij 23 doden en 950 gewonden vielen. Het betreft een van de grootste politieonderzoeken in de Nederlandse geschiedenis. ”Tol” verwijst naar Tollensstraat in Enschede, waar de vuurwerkfabriek stond.

 

Twee toenmalige rechercheurs van het Tolteam, Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn, waren kritisch op de werkwijze van het Tolteam. Ze oordeelden dat het leed aan tunnelvisie. De focus lag volgens de twee te veel op verdachte André de Vries. Deze inwoner van Enschede werd aanvankelijk veroordeeld voor het veroorzaken van de brand in de vuurwerkfabriek. De Vries werd in hoger beroep echter vrijgesproken. De man, inmiddels overleden, kreeg een schadevergoeding van 125.000 euro.

 

In juli 2004 concludeerde de rijksrecherche dat het Tolteam fatsoenlijk werk had verricht. De rijksrecherche veegde daarmee kritiek van de twee rechercheurs Paalman en De Roy van Zuydewijn van tafel.

 

In augustus 2004 –dus kort nadat de rijksrecherche haar oordeel had geveld– kwam het Bureau Interne Zaken (BIZ) van het toenmalige politiekorps Gelderland-Midden met een rapport over het Tolteam. Dat BIZ-rapport is tot op heden geheim. Feit is wel dat het BIZ in november 2003 had geopperd dat in het onderzoek naar de vuurwerkramp de rechterlijke macht opzettelijk was misleid.

 

Juridisch adviseur Paul Baakman, die voormalig fabrieksdirecteur Bakker bijstaat, noemde het vrijdagmorgen desgevraagd een „absolute doorbraak” dat de bestuursrechter in Zwolle deze week oordeelde dat de hoogste politiebaas het BIZ-rapport van augustus 2004 moet vrijgeven. Baakman zegt er „100 procent zeker” van te zijn dat het BIZ-rapport „veel kritischer” is over het Tolteam dan de rijksrecherche. „Elf jaar lang hebben verschillende mensen via de rechter geprobeerd het BIZ-rapport in handen te krijgen. De politietop weigerde altijd openbaarmaking en wil kennelijk het Tol-team uit de wind houden.”

 

Fabrieksdirecteur Rudi Bakker en compagnon Willie Pater werden in 2003 in hoger beroep veroordeeld tot 1 jaar cel wegens onder meer ontploffing door schuld met de dood tot gevolg. Bakker probeert nog altijd, zegt zijn juridisch adviseur Baakman, via de Hoge Raad die veroordeling van tafel te krijgen.

 

De politietop kan bij de Raad van State in beroep gaan tegen het vonnis van deze week. Een zegsvrouw van de korpschef stelde vrijdagmorgen dat de politietop de uitspraak bestudeert. Ze wilde niet ingaan op uitlatingen van Baakman.

 

Bron. J. Visscher van RD.NL

===================================================

 

Opm.:  Zie ook www.devuurwerkramp.nl en www.rudibakker.nl

 

 

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 14 mei 2016