Kwart jeugdzorginstellingen in financieel zwaar weer.

22-10-2019 08:31

Ongeveer een kwart van alle jeugdzorginstellingen in Nederland heeft grote financiële problemen. Dat komt naar voren uit de Jaarverslagenanalyse 2018 van inkoopbureau Intrakoop. Het bureau baseerde haar rapport op 268 jaarverslagen van jeugdzorginstellingen. Volgens het FNV stevent de jeugdzorg af op een 'ramp' en moet er 'rigoureus ingegrepen' worden om dat af te wenden.

 

De totale opbrengsten van de 268 organisaties bedroegen in 2018 circa 2,5 miljard euro, terwijl de opbrengst in 2017 2,3 miljard euro betrof. Die omzet is daarmee goed voor ongeveer 4% van de bedrijfsopbrengsten in de zorgsector. De omzet steeg daarmee met 6,4%, terwijl het aantal cliënten steeg met 5,4%.

 

''Met de groei van het aantal cliënten met 5,4% lijkt één van de doelstellingen, de zorg toegankelijker en laagdrempeliger te maken, te lukken. Een gevolg hiervan zal zijn dat de totale vraag naar zorg toeneemt en uiteindelijk zijn weerslag zal vinden in de totale kosten voor gemeenten'', aldus Intrakoop in het rapport.

 

FNV laat in een bericht weten geschokt te zijn door de bevindingen in het rapport. ''De tekorten lopen aan alle kanten op, terwijl de werkdruk, personeelsverloop en verzuim stijgt. Ondanks het zogenaamde ‘extra geld’ van minister Hugo de Jonge, buitelen gemeenten over elkaar heen om nieuwe bezuinigingen aan te kondigen. Die tekorten leiden ook nog eens tot minder samenwerking. Wij zien dat organisaties en gemeenten vooral bezig zijn met ‘eerst zelf overleven’. In een sector waarbij er wederzijdse afhankelijkheid is in het kunnen organiseren van de juiste zorg voor de meest kwetsbare kinderen, is dat een doodsteek'', aldus een FNV-bestuurder.

 

Bron : SociaalWeb.NL

https://www.sociaalweb.nl/nieuws/kwart-jeugdzorginstellingen-in-financieel-zwaar-weer?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Sociaalweb+nieuwsbrief+22-10-2019

 

 

=============================== 

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 22 oktober 2019