Meldingsplicht advocaten bij opzetten fiscale constructies in strijd met EU-recht

09-12-2022 17:02

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de kennisgevingsplicht die voor de aan het beroepsgeheim onderworpen advocaat-intermediair in de plaats komt van de meldingsplicht geen inmenging inhoudt in het recht op een eerlijk proces, maar wel een schending is van het recht op eerbiediging van de communicatie tussen advocaten en hun cliënten.

 

De Orde van Vlaamse Balies en enkele andere organisaties verzoeken om schorsing en gedeeltelijke vernietiging van een Belgisch decreet. Het decreet betreft de verplichting voor advocaten om bij het opzetten van fiscale constructies andere intermediairs te informeren. Verder regelt het decreet ook dat een advocaat zich niet kan beroepen op het beroepsgeheim wat betreft de verplichting tot periodieke melding van marktklare grensoverschrijdende constructies.

 

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de kennisgevingsplicht die voor de aan het beroepsgeheim onderworpen advocaat-intermediair in de plaats komt van de meldingsplicht van art. 8 bis ter lid 1 EU-richtlijn 2011/16, geen inmenging inhoudt in het recht op een eerlijk proces. Er is geen sprake van strijd met het EU-recht. Van belang daarbij is dat de advocaat-intermediair dan niet optreedt als verdediger van zijn cliënt in een geschil. De enkele omstandigheid dat de adviezen van de advocaat of de meldingsplichtige grensoverschrijdende constructie waarvoor hij is geraadpleegd, aanleiding kunnen geven tot een geschil in een later stadium, betekent niet dat de advocaat is opgetreden in het kader of ten behoeve van de verdediging van zijn cliënt. Daarentegen is art. 8 bis ter lid 5 EU-richtlijn 2011/16 wel in strijd is met het door art. 7 Handvest gewaarborgde recht op eerbiediging van de communicatie tussen de advocaat en zijn cliënt, voor zover het in wezen bepaalt dat de aan het beroepsgeheim onderworpen advocaat-intermediair gehouden is om iedere andere intermediair die niet zijn cliënt is, in kennis te stellen van zijn meldingsverplichtingen.

 

Bron  :  TaxLive.NL

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/vn-vandaag/meldingsplicht-advocaten-bij-opzetten-fiscale-constructies-in-strijd-met-eu-recht/