MINISTER GRAPPERHAUS LICHTTE KAMER VERKEERD IN OVER FRAUDE PELS RIJCKEN

30-09-2021 12:08

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over zijn kennis over de omvangrijke fraude bij landsadvocaat Pels Rijcken. Hij was eerder op de hoogte van Frank Oranjes betrokkenheid bij een grote fraudezaak dan diens eigen kantoor. Dat meldt NRC.

 

In tegenstelling tot wat hij de Kamer eerder meldde, hoorde Grapperhaus al in augustus 2020 van de top van het OM dat bestuursvoorzitter en notaris Frank Oranje van een omvangrijke fraude werd verdacht, blijkt uit interne documenten van het ministerie die zijn vrijgegeven na een beroep van NRC op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat was zelfs eerder dan dat Oranje en Pels Rijcken van het strafonderzoek wisten.

 

Grapperhaus schreef de Kamer afgelopen maart dat hij pas van de fraude op de hoogte raakte nadat Pels Rijcken zijn ministerie in september 2020 vertrouwelijk op de hoogte stelde. Enkele dagen later onthulde het Financieele Dagblad echter dat de minister al in 2019 door het OM over de fraudeverdenking en een onderzoek werd geïnformeerd. Grapperhaus zette dat bericht snel recht door op eigen initiatief de Kamer te informeren dat hij in maart 2019 slechts summier ‘en marge’ van een overleg was geïnformeerd over een verdenking van fraude tegen ‘een notaris’.

 

De minister zou pas in september 2020 via Pels Rijcken op de hoogte van de verdenking tegen Oranje zijn gesteld. Hij sprak weliswaar in augustus met de plaatsvervangend voorzitter van het College van Procureurs-Generaal van het OM, zo schreef Grapperhaus, maar die had hem slechts gemeld dat er tegen ‘een notaris’ een strafrechtelijk onderzoek liep en dat die notaris zou worden verhoord. Dat Grapperhaus al in augustus met de naam Oranje werd geconfronteerd, zoals blijkt uit de documenten die NRC inzag, mocht van hem niet in de Kamerbrief.

 

Bron : AdvocatenBlad.NL

https://www.advocatenblad.nl/2021/09/30/minister-grapperhaus-lichtte-kamer-verkeerd-in-over-fraude-pels-rijcken/