Dossier Corona // Mondjeskapdeal - Van Lienden wilde 'gillend rijk' worden .

19-09-2022 08:07

Sywert van Lienden en zijn compagnons planden al sinds het begin van de mondkapjesdeal een "commercieel avontuur", schrijft de Volkskrant woensdag. Dat blijkt uit bandopnamen over de mondkapjesdeal die in het bezit zijn van het Openbaar Ministerie (OM).

 

"We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair", zei Van Lienden. "In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen", zei hij op 12 april 2020.

 

Op dat moment was Van Lienden nog gemeenteambtenaar in Amsterdam. Hij had in de voorgaande weken, na het uitbreken van de coronacrisis, succes gehad als kopstuk van de Stichting Hulptroepen Alliantie.

 

De stichting werkte samen met tal van vrijwilligers en partijen als Coolblue, Randstad, beurshandelsbedrijf IMC, Flexport en KLM om de zorg van mondkapjes te voorzien. Het is een initiatief zonder winstoogmerk, werd keer op keer benadrukt.

 

De transcripten van de bandopnamen, die deels in handen zijn van de Volkskrant, circuleren inmiddels breder. Ze doken ook op in het strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal dat het OM uitvoert.

 

Ook in het onderzoek dat accountantsbureau Deloitte namens het ministerie van Volksgezondheid doet, worden transcripten van interne overleggen gebruikt.

 

Van Lienden: 'Strekking van het gesprek was anders'

Van Lienden meldt op Twitter dat de bandopnamen fragmenten zijn die zijn gelekt in de aanloop naar het rapport van Deloitte. Hij stelt dat uit de opgenomen gesprekken zal blijken dat de "intentie en strekking" anders zijn dan de Volkskrant schrijft.

 

De gesprekken dateren volgens Van Lienden inderdaad van 12 april. Hij schrijft na de publicatie van het rapport verder te reageren.

 

Het OM laat weten niet te reageren op het artikel in de Volkskrant, omdat het onderzoek naar de mondkapjesdeal nog loopt. Het is nog niet bekend wanneer de rechter zich over de zaak buigt.

 

Van Lienden en zijn compagnons verdienden miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Hij zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar de deal bleek via een commercieel bedrijf van de ondernemer te zijn gesloten.

 

Bron : NU.NL

https://www.nu.nl/binnenland/6223918/van-lienden-wilde-gillend-rijk-worden-met-mondkapjesdeal.html