Naar aanleiding van onthullingen uit de Panama Papers heeft Financial Intelligence Unit – Nederland (FIU) alle mogelijk aan Panamese structuren gelieerde transacties geanalyseerd.

14-04-2016 16:45

FIU-Nederland is op basis van de Wwft de aangewezen organisatie, waar meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden. De FIU-Nederland analyseert deze gegevens om misdrijven te voorkomen en op te sporen.

 

De voornoemde analyse heeft volgens FIU-Nederland inmiddels geleid tot een selectie van dossiers waarvan transacties en handelingen van notaris- en advocatenkantoren, trustkantoren en bancaire transacties indicaties van een hoog witwasrisico vertonen.

 

Organisatorisch is FIU-Nederland ondergebracht bij de nationale politie maar heeft de status van zelfstandig overheidsorgaan. Internationaal maakt FIU-Nederland deel uit van een wereldwijd netwerk van FIU's. Dit doet zij via de ruim 150 landen tellende Egmont group, het Europese netwerk van FIU's en het FIU-net.

 

Wanneer de indicaties sterk genoeg blijken te zijn stelt FIU-Nederland deze dossiers ter beschikking van het Openbaar Ministerie.

 

==============================

EMLS

 

Utrecht / Haaksbergen, 14 april 2016