NEDERLAND - Auditdienst Rijk onderzoekt klokkenluiderkwestie bij NPO

20-06-2022 08:32

Het kabinet laat de Auditdienst Rijk onderzoek doen naar de gang van zaken rondom een melding van een klokkenluider bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat meldt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Media) in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Het gaat om een klokkenluider die eerder melding maakte over constructies waarmee het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. Daarop werd de klokkenluider volgens BNR Nieuwsradio in contact gebracht met Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

Deze ambtenaar had echter een privérelatie met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman. Als de klokkenluider dit had geweten, was deze nooit naar het ministerie gestapt met signalen over hoge salarissen bij de publieke omroep, aldus BNR.

 

Rijxman, inmiddels wethouder in Amsterdam, zegt dat ze niet door de klokkenluider is benaderd en ook niet is geïnformeerd over het bestaan van de klokkenluider of misstanden bij de NPO. Bezien wordt nog of Rijxman de gedragscode van de NPO heeft geschonden, door bij de compliance officer van de omroep destijds geen melding te maken van mogelijke belangenverstrengeling.

 

Privé en zakelijk gescheiden

Topambtenaar Hammersma zei eerder dat het signaal van de klokkenluider wel degelijk is opgepakt. In een verklaring stelt zij dat ze het gesprek daarmee "in alle vertrouwen gevoerd" heeft en de kwestie alleen met de minister heeft gedeeld. "Ik houd privé en zakelijk altijd gescheiden en dat is ook hier zo geweest."

 

De huidige NPO-voorzitter Frederieke Leeflang antwoordde eerder op vragen van BNR dat de NPO de gang van zaken voor de klokkenluider betreurt. “Klokkenluiders moeten altijd hun verhaal kwijt kunnen en van vertrouwelijkheid kunnen uitgaan.”

 

Bron NPO/BNR