NEDERLAND - Convenant voor schuldregelingen met lokale overheden

03-08-2021 08:27

Het moet makkelijker worden om vorderingen van gemeenten en waterschappen in een schuldregeling op te nemen. Dat is de bedoeling van een convenant tussen schuldhulpverleners en lokale overheden.

 

Dat meldt de vereniging voor schuldhulpverleners NVVK, die momenteel werkt aan het convenant.

 

Vertrouwen

In het convenant wordt geregeld dat lokale overheden bij voorbaat akkoord gaan met een voorstel voor een schuldregeling. Dat vermindert het administratieve werk voor zowel overheden als schuldhulpverleners. Voor hulpvragers biedt het sneller duidelijkheid over hun financiële positie. Als lokale overheden zich socialer en behulpzamer opstellen, bevordert dat het vertrouwen in de overheid, verwacht de NVVK.

 

Overheidsschuldeisers

Voor de grootste overheidsschuldeisers op landelijk niveau – waaronder de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) – werd ruim een jaar geleden al een convenant afgesloten. Overheidspartijen zijn samen verantwoordelijk voor ruim de helft van de totale schuldenlast in Nederland. Voor vorderingen van lokale overheden, zoals afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, parkeerboetes of terugvorderingen in de bijstand, bestaat echter nog geen convenant.

 

Logisch

‘Gemeenten maken via hun afdeling schuldhulpverlening en de NVVK afspraken met allerlei private schuldeisers. Het lijkt mij logisch dat gemeenten in hun rol als schuldeiser ook afspraken maken met de NVVK’, zegt beleidsadviseur Irene Koole, die voor de NVVK aan het convenant werkt. ‘Het convenant zorgt er ook voor dat schuldregelen in alle gemeenten op dezelfde manier wordt aangepakt. Het uitgangspunt is: we doen alles wat mogelijk is om een schuldregeling tot stand te brengen.’

 

Twee gezichten

Als het gaat om schuldenproblematiek, hebben gemeenten twee gezichten: ze zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening, maar zijn vaak ook één van de schuldeisers. Die verschillende rollen van de gemeente werken elkaar nog wel eens tegen. Dat kan ertoe leiden dat de verschillende afdelingen van de gemeente elkaar treffen in de rechtszaal.

 

Verspilling

Voor sommige vorderingen geldt dat gemeenten wettelijk verplicht zijn om een schuldregeling af te wijzen. Bijvoorbeeld als het gaat om een terugvordering op de bijstandsuitkering vanwege een schending van de inlichtingenplicht. Maar ook voor vorderingen die wél saneerbaar zijn, komt de rechter er soms aan te pas. Verspilling van gemeenschapsgeld, vindt de NVVK.

 

Geen hindernis

‘Het convenant zegt dat we zoveel mogelijk vorderingen in aanmerking laten komen voor sanering’, aldus Koole. ‘En waar dat echt niet kan, zorgt het convenant ervoor dat niet-saneerbare vorderingen geen hindernis vormen om voor de overige schulden tot een regeling te komen’.

 

Bron : BinnenlandsBestuur.NL

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/convenant-voor-schuldregelingen-met-lokale.17839414.lynkx?tid=TIDP945839XDBCB99FD865B4D4392F091520A7C1BBBYI5&utm_campaign=BB_NB_Juridisch&utm_medium=email&utm_source=binnenlandsbestuur