NEDERLAND - Driekwart van de Nederlandse notarissen meldt nevenfuncties niet of onvolledig’

23-08-2024 14:25

Het merendeel van de Nederlandse notarissen meldt nevenfuncties onvolledig, of zelfs geheel niet, ondanks de aanwezigheid van het Register Notariaat, dat daar specifiek voor bedoeld is. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek onder de elf grootste notariskantoren van het land.

 

In totaal onderzocht NRC 74 werkzame notarissen, verdeeld over elf kantoren. Van die personen werd via het register van de Kamer van Koophandel gecontroleerd welke bestuursfuncties zij bekleden. Die informatie is vervolgens vergeleken met de informatie in het Register Notariaat. Bij 53 van de 74 notarissen bleek die informatie niet of niet volledig overeen te komen.

 

Opvallend is dat van de elf onderzochte kantoren, er niet één kantoor de meldplicht volledig naleeft. NRC constateert ‘geen wezenlijk verschil’ tussen grote notariskantoren van de Zuidas en meer regionaal georiënteerde kantoren. Ook vier notarissen die tevens raadsheer-plaatsvervangers zijn bij de Notariskamer leven volgens de onderzoeksdata van NRC de meldplicht niet na.

 

Individuele verantwoordelijkheid

Alle onderzochte notariskantoren hebben van NRC de mogelijkheid gekregen om te reageren op de bevindingen. De meeste kantoren hebben daar ook gebruik van gemaakt. In vrijwel alle gevallen spreken de kantoren van vergissingen, waarbij geen kwade opzet in het spel is. De kantoren geven zonder uitzondering aan de onderzoeksresultaten te betreuren.

 

Hekkelman, dat in het onderzoek samen met Het Notarieel als slechtste uit de bus komt – geen enkele notaris voldoet er aan de wettelijke vereisten – geeft in een reactie bijvoorbeeld aan dat nevenfuncties ‘per abuis’ niet zijn gemeld. Het Notarieel geeft aan dat het melden van nevenfuncties de verantwoordelijkheid van iedere individuele notaris is, en “het komt dan ook voor dat het melden van een nevenfunctie simpelweg wordt vergeten, zonder dat daarbij sprake is van kwade opzet.”

 

Het Notarieel kwam vorige maand overigens ook al negatief in het nieuws door een publicatie van NRC. Toen ging het om beleggingen in vastgoed door de top van het notariskantoor, terwijl zulke beleggingen conform de Wet op het notarisambt niet zijn toegestaan.

 

Transparantie

Van Doorne “betreurt het dat enkele notarissen niet volledig zijn geweest in het registreren van al hun functies bij de KNB. Dat is niet bewust nagelaten, maar een administratieve omissie die niet had mogen gebeuren.”

 

Loyens & Loeff reageert: “Wij erkennen onze verantwoordelijkheid als een toonaangevend notariskantoor in Nederland. Transparantie is cruciaal voor het behoud van vertrouwen in het notariaat, en wij nemen onze voorbeeldfunctie hierin serieus. Helaas is ons gebleken dat in sommige gevallen de additionele (externe) melding die de desbetreffende notaris bij het KNB moet doen, niet of niet volledig heeft plaatsgevonden. Dit betreuren wij en wij nemen dit zeer serieus.”

 

Miljoenenfraude

De registratie van nevenfuncties van notarissen is in Nederland wettelijk verplicht. Dat is al tientallen jaren het geval. De meldplicht van nevenfuncties kwam in 2021 uitgebreid in het nieuws en hernieuwd onder de aandacht vanwege de zogeheten miljoenenfraude bij landsadvocaat Pels Rijcken. Notaris Frank Oranje bleek cliënten daar over een periode van ruim twintig jaar via nevenfuncties bij door hemzelf opgerichte stichtingen zo’n 11,5 miljoen euro afhandig te hebben gemaakt.

 

Geen van die nevenfuncties stond geregistreerd in het Register Notariaat. Was dat wel gebeurd, of was er eerder controle op geweest, dan was de omvang van de fraude waarschijnlijk vele malen lager uitgevallen. In de nasleep van het onderzoek naar de fraude kwam het KNB-bestuur in 2022 met een nieuwe beleidsregel nevenbetrekkingen. Pels Rijcken stootte zijn gehele notariële tak af om aan de ophef een eind te maken. Over de affaire verscheen vorig jaar een documentaireserie op de NPO.

 

Bronnen : NRC en MR-Online.NL 

https://www.mr-online.nl/driekwart-notarissen-meldt-nevenfuncties-niet-of-onvolledig/