NEDERLAND - Naaistreek : Kabinet houdt al 10 jaar essentieel document over Julio Poch achter voor Tweede Kamer

11-03-2020 08:04

Een vertrouwelijk document van het ministerie van Justitie en Veiligheid over de zaak met piloot Julio Poch, wordt de Tweede Kamer al tien jaar onthouden. In de ministeriële nota (PDF), die in handen is van Nieuwsuur, staan vrijwel alle antwoorden op openstaande vragen over de slepende kwestie.

 

Uit het document blijkt dat Nederlandse ministers onder grote druk van Argentinië alles op alles zetten om Julio Poch in 2009 uitgeleverd te krijgen. De nota beschrijft tot in detail een overleg tussen de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken met de Argentijnse ambassadeur, drie weken voor de arrestatie van Poch. Uit de nota blijkt ook hoe ver Nederland wilde gaan. Zo had toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zich al bereid verklaard om de Rijkswet op het Nederlanderschap aan te passen om Poch uit te zetten, maar dat duurde te lang voor de Argentijnen.

 

Ook blijkt dat het besluit van Nederland om mee te werken aan de uitlevering van Julio Poch een politiek besluit was, precies datgene wat tot nu toe door de achtereenvolgende kabinetten wordt ontkend.

 

Het ministerie van Justitie zegt in een reactie het document te kennen, en dat het stuk bewust niet naar de Kamer is gestuurd. “Het gaat om een intern ambtelijk document waarin persoonlijke beleidsopvattingen staan en dat betrekking heeft op diplomatiek verkeer. Deze worden in de regel niet naar de Kamer gestuurd.”

 

Bron : TPO.NL

https://tpo.nl/2020/03/10/naaistreek-kabinet-houdt-al-10-jaar-essentieel-document-over-julio-poch-achter-voor-tweede-kamer/#

 

 

…………………

Opm. EMLS

Zie ook

https://emls.webnode.nl/search/?text=julio+poch&type=2