Nederland op de vingers getikt door Raad van Europa : anti-corruptiebeleid schiet tekort

25-02-2019 08:10

Nederland heeft een tik op de vingers gekregen van de Raad van Europa over zijn anti-corruptiebeleid. Het Nederlandse beleid zou tekort schieten en moet er een aparte gedragscode komen voor ministers. De premier zou op naleving moeten toezien. Dat blijkt uit het rapprt van de GRECO.

 

De GRECO is het orgaan, opgericht door de Raad van Europa (RvE), dat de implementatie van de RvE Anti-corruptieverdragen evalueert.

 

Rutte maakte vrijdag duidelijk dat hij de in totaal zestien aanbevelingen serieus neemt. Het kabinet gaat het rapport bestuderen en dan komt minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken met voorstellen.

 

In haar rapport dringt GRECO aan op aanscherping van de regels voor het aannemen van giften, contacten met lobbyisten en het aanvaarden van functies in de particuliere sector door politieke ambtsdragers en hun politieke assistenten. Ook de gedragscode voor politie en marechaussee kan en moet beter.

 

FIFTH EVALUATION ROUND Preventing corruption and promoting integrity in central governments (top executive functions) and law enforcement agencies EVALUATION REPORT NETHERLANDS

 

Bron : Anti-Corruptie.NL 

https://www.anti-corruptie.nl/actualiteit/2019/nederland-op-de-vingers-getikt-anticorruptiebeleid-schiet-tekort 

 

 

===============================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 25 februari 2019