Nederland steeds kwetsbaarder voor digitale ontwrichting

11-09-2019 08:02

Nederland is niet klaar voor een cyberaanval. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Er is volgens dit instituut een betere voorbereiding nodig op digitale ontwrichting van de de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving, want daarvoor is niet tot nauwelijks aandacht.

 

Nederland is voorbereid op verschillende rampenscenario’s maar wat te doen bij een digitale ontwrichting? Wie grijpt dan in? Met welke bevoegdheid? Hoe bereiden we ons voor? Nu cyber steeds verder verknoopt raakt met fysieke infrastructuren en het sociale weefsel van de samenleving, is cybersecurity alleen niet langer voldoende. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) concludeert in zijn nieuwste rapport dat een betere voorbereiding van de overheid, bedrijven en de samenleving op digitale ontwrichting nodig is.

 

Digitalisering: nieuwe risico’s en kwetsbaarheden

De afhankelijkheid van digitale systemen wordt steeds groter. Denk aan dagelijkse handelingen als bellen, reizen of betalen, slimme sensoren in veiligheidssystemen en volledig geautomatiseerde processen in tal van bedrijfstakken. Steeds vaker zijn verschillende systemen ook nog aan elkaar gekoppeld. Met de toenemende interactie tussen fysiek en digitaal komen onze economie, nationale veiligheid en het normale maatschappelijk leven op onvoorziene manieren in gevaar. Er kan enorme schade ontstaan en er kunnen daadwerkelijk slachtoffers vallen.

 

Bron : BeveiligingNieuws.NL

https://beveiligingnieuws.nl/nieuws/samenleving-steeds-kwetsbaarder-voor-digitale-ontwrichting

 

 

..................................................................................................................................

Opm.: EMLS

Zie EMLS nieuws digtaal procederen, een historische vergissing !

https://emls.webnode.nl/search/?text=digitaal+procederen&type=2