NEDERLAND - Tweede Kamermeerderheid vraagt om standaard advocaat bij OM-afdoening

01-07-2020 14:02

Een Kamermeerderheid heeft gevraagd om een standaard advocaat bij OM-strafbeschikkingen. Dit om rechtsbijstand voor verdachten te waarborgen nu steeds meer zaken worden afgedaan door het OM om corona-achterstanden weg te werken.

 

Afgelopen dinsdag heeft een Kamermeerderheid het kabinet gevraagd om ervoor te zorgen dat bij OM-strafbeschikkingen altijd rechtsbijstand door een advocaat verzekerd is. Dit omdat het aantal strafzaken dat wordt afgehandeld door het Openbaar Ministerie is toegenomen als oplossing voor de achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis. Diverse fracties wezen erop dat dit reddingsmiddel niet ten koste moet gaan van de rechtsbijstand voor verdachten. Ook bij een OM-strafbeschikking hebben zij recht op een advocaat.

 

Kwaliteit strafbeschikkingen verbeterd

Sinds 2008 kan het Openbaar Ministerie met de beschikking zelf straffen opleggen (celstraffen uitgesloten) voor sommige delicten. Op de wijze waarop het Openbaar Ministerie strafbeschikkingen uitvaardigt is in het verleden veel kritiek geweest. Zo werd in 2015 geconcludeerd dat onder meer het OM strenger strafte dan de rechter, en in 2018 bleek dat bij de helft van de OM-afdoeningen een duidelijke motivering voor de strafmaat ontbrak.

 

Uit een evaluatierapport dat deze week verscheen, blijkt dat de kwaliteit van de beschikkingen is verbeterd. Zo is de kwaliteit van de schuldvaststelling bijna altijd in orde en blijkt dat de straf bij een OM-afdoening meestal lager of gelijk is aan de landelijke oriëntatiepunten voor straftoemeting. Ook wordt de OM-strafbeschikking steeds vaker gebruikt, maar is de doorlooptijd ervan toegenomen.

 

Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, attendeerde de Kamer dinsdag op dit evaluatierapport. Daarnaast stelde hij dat negen van de tien politieregio’s zijn begonnen met het inpassen van de rechtsbijstand in de procedures voor OM-strafbeschikkingen. Voor verschillende fracties was dit antwoord niet voldoende. Zij dienden een breed gesteunde motie in waar zij standaard bijstand door een advocaat opeisen.

 

Bron : Advocatie.NL

https://www.advocatie.nl/nieuws/kamermeerderheid-vraagt-om-standaard-advocaat-bij-om-afdoening/