Nederland voorzitter Europese rechtspraak

31-05-2018 14:11

Nederland vervult de komende 2 jaar het voorzitterschap van de organisatie van Europese Raden voor de rechtspraak. De algemene vergadering van de ENCJ U verlaat Rechtspraak.nl  koos de Nederlandse rechter Kees Sterk vandaag in Lissabon tot voorzitter. Sterk wil zich inzetten voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Europa.

 

Kees Sterk

 

‘De onafhankelijkheid van de rechtspraak staat onder druk ,’ zegt Sterk. ‘Mensen moeten in elk Europees land terecht kunnen bij een onpartijdige rechter, die recht spreekt aan de hand van de wet en niet aan de hand van politieke of zakelijke belangen.’

 

Versterking rechtsstaat

 

Het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) bestaat uit de organisaties uit de landen van de Europese Unie die verantwoordelijk zijn voor de rechtspraak. In Nederland is dit de Raad voor de rechtspraak, waarvan Sterk sinds 2014 lid is. De ENCJ zet zich in voor de versterking van de rechtsstaat en de verbetering van de samenwerking tussen de rechtspraakorganisaties in Europa. De organisatie heeft hierover regelmatig contact met de Europese Commissie en Europese regeringen.

 

Onder vuur

 

De Nederlandse Raad voor de rechtspraak ondersteunt rechters in landen als Polen en Hongarije, waar de rechtspraak onder vuur ligt van de autoriteiten. ‘Dat doen we uit overtuiging en uit de wetenschap dat Nederland gebaat is bij stabiele, onafhankelijke rechtspraak elders in Europa,’ aldus Sterk, die vorig jaar van de Poolse rechters een onderscheiding ontving voor zijn inzet.

 

Sterk (1962) was eerder lid van de Hoge Raad en doceerde strafrecht aan de Universiteit van Tilburg.

 

Bron: Rechtspraak.NL

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/bericht-encj-voorzitterschap.aspx?pk_campaign=redactie&pk_medium=e-mail&pk_source=nieuwsbrief&pk_keyword=nieuwsbrief

 

===========================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 31 mei 2018