Overijsselse gemeente Borne zakt voor financiële stresstest door veel grondbezit . Slechtste jongetje van de klas: Borne financieel hekkensluiter van Nederland

19-01-2022 08:17

BORNE/ENSCHEDE – In een financiële stresstest van BDO-accountants gaat de gemeente Borne fors onderuit. Het bureau vergeleek de financiële situatie van alle Nederlandse gemeenten en gaf Borne het rapportcijfer 3,4. Tubbergen, Hof van Twente en Berkelland kregen een 10.

 

Leo van Raaij 18-01-22, 19:46

BDO onderzocht in 2020 de financiële situatie van alle Nederlandse gemeenten en komt tot de conclusie dat ze er veel beter voorstaan dan in 2019. Maar dat geldt voor lang niet alle gemeenten. Negatieve uitschieter in het oostelijk landsdeel is de gemeente Borne, die van BDOP het rapportcijfer 3 krijgt. Borne staat er van alle Nederlandse gemeenten met minder 25.000 inwoners, het slechtst voor.

 

Nu deed Borne het in 2019 en 2018 ook al niet zo best, met de één-na-onderste en twee-na-onderste plek. Maar toen kreeg de Twentse gemeente nog een 5 als cijfer. De 3 van 2020 wordt mede veroorzaakt door het gebrek aan ‘structurele exploitatieruimte’. Daaraan is te zien hoeveel ruimte een gemeente heeft om de eigen lasten te dragen. Die is in Borne fors negatief.

 

Maar de solvabiliteit – hoe hoger de solvabiliteit, des te groter de buffer die gemeenten hebben om tegenvallers op te vangen – en die ‘nettoschuldquote’ – een indicatie van de mate waarin de rentelasten en de aflossingen op de exploitatie drukken – zijn het meest bepalend voor het cijfer. Die solvabiliteit is laag in Borne en de netto-schuldquote erg hoog.

 

Borne groeigemeente

Ook de grondexploitatie van Borne valt op. De gemeente blijkt extreem veel grond in bezit te hebben, wat een hoog risico met zich meebrengt. Het kengetal van BDO zit op 103, terwijl de meeste gemeenten op minder dan 10 zitten. In een reactie zegt Borne dat dit vooral het slechte cijfer voor Borne verklaart: „De grote omvang van de grondexploitatie past bij het beeld van een groeigemeente, die volop investeert in woningbouw en voorzieningen. De verhouding tussen de omvang van de begroting van circa 67 miljoen, en de omvang van de grondexploitatie met een boekwaarde van circa 55 miljoen, maakt duidelijk dat Borne ten opzichte van haar begroting en eigen vermogen een relatief zeer forse grondexploitatie heeft. De kengetallen zullen een verbetering laten zien naarmate er meer bouwkavels worden uitgegeven”, laat een woordvoerster weten.

 

Mager zesje

Waar Borne volgens BDO het lelijke eendje in Twente is, zijn Tubbergen en Hof van Twente de tegenpolen. Dat geldt ook voor Berkelland in de Achterhoek. Deze gemeenten krijgen alle een 10 van BDO. Andere gemeenten in het oosten van het land doen het over het algemeen ook goed, met zevens, achten en negens als beoordeling. Hellendoorn en Almelo vallen op met een mager zesje.

 

De posities van de diverse gemeenten verschillen over het algemeen niet veel met die op de ranglijst van 2019. Al valt op dat Hof van Twente ondanks de 10 gezakt is van plek 8 naar plek 14 op de ranglijst. Ook Berkelland zakt, van plek 11 naar plek 19.

 

Tubantia

https://www.tubantia.nl/borne/borne-zakt-voor-financiele-stresstest-door-veel-grondbezit~ac6b480c/

 

 

Rtv Oost

Borne verklaart dikke onvoldoende voor financieel beleid: "Uitermate bijzonder en landelijk niet vergelijkbaar"

Borne verklaart dikke onvoldoende voor financieel beleid: "Uitermate bijzonder en landelijk niet vergelijkbaar"

Een drie, een dikke onvoldoende dus, dat is wat Borne krijgt van BDO Accountants & Adviseurs voor het financiële beleid van de gemeente in de jaarlijkse Benchmark over 2020. Dat vraagt om uitleg van de gemeente. Die wijst naar de nieuwbouwwijk Bornsche Maten. De ontwikkeling van zo'n groot woongebied zorgt ervoor dat de gemeente wel eens in het rood schiet, geeft verantwoordelijk wethouder Spekschoor aan. "Maar alleszins verantwoord, volgens de provinciale toezichthouder."

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2052894/Borne-verklaart-dikke-onvoldoende-voor-financieel-beleid-Uitermate-bijzonder-en-landelijk-niet-vergelijkbaar

 

Slechtste jongetje van de klas: Borne financieel hekkensluiter van Nederland

Borne presteert op financieel vlak het slechtst van alle gemeenten in Nederland. Dat constateert BDO Accountants & Adviseurs in haar jaarlijkse Benchmark over het jaar 2020. Alle gemeenten worden beoordeeld met een rapportcijfer. Borne komt daar met het rapportcijfer 3 het slechtst uit.

Alle Nederlandse gemeenten samen stonden in het coronajaar 2020 4,6 miljard euro in de plus, terwijl dit een jaar eerder nog 747 miljoen euro in de min was. Het miljardenoverschot is vooral het gevolg van eenmalige voordelen, zoals de verkoop van Eneco-aandelen door 44 gemeenten en de coronasteun van de overheid.

 

In Overijssel scoren Staphorst, Dalfsen, Tubbergen en Hof van Twente met een rapportcijfer 10 het beste. Van de grote steden scoort Deventer met een 9 het beste rapportcijfer. Zwolle en Enschede scoren een 8, Hengelo een 7. Almelo scoort met een 6 een krappe voldoende. Op Borne na scoren de andere Overijsselse gemeenten een voldoende.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2052578/Slechtste-jongetje-van-de-klas-Borne-financieel-hekkensluiter-van-Nederland

 

------------------------------ 

Opm.: EMLS

 

Gemeentewet versus Provinciewet.

De tijd zal leren of de Provincie wel

of niet een overbodige bestuurswet is