5G // DEN HAAG / HAARLO - Stralingsslachtoffers van telecommasten dringen in een rechtszaak bij de Raad van State aan op het fors verlagen van de blootstellingslimieten die nu toelaatbaar zijn rond zendmasten.

20-05-2022 08:19

Haarlose vreest stralingsklachten door 5G-mast

DEN HAAG / HAARLO - Stralingsslachtoffers van telecommasten dringen in een rechtszaak bij de Raad van State aan op het fors verlagen van de blootstellingslimieten die nu toelaatbaar zijn rond zendmasten. Het gaat om inwoners van Haarlo die zich zorgen maken over de bouw van een 39,90 meter hoge 5G-telecommast van KPN aan de Dennenweg.

 

Cerberus Persbureau

De Gezondheidsraad is inmiddels ook onzeker geworden over de effecten van 5G op de menselijke gezondheid, zegt Wilma de Jong uit Haarlo. In een rapport uit 2020 schrijft de Gezondheidsraad dat er verbanden kunnen zijn tussen elektromagnetische velden en het ontstaan van bepaalde ziekten. Blootstelling onder de nieuwste ICNIRP-normen kan de gezondheid schaden, aldus de Gezondheidsraad. De instantie houdt de huidige limieten overeind, maar adviseert de blootstelling zo laag mogelijk te houden.

 

Aanvaardbare blootstellingslimieten

De rechtszitting maandag in Den Haag ging voor een belangrijk deel over de ICNIRP, de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection. Dit is een volgens KPN onafhankelijke club wetenschappers die aanvaardbare blootstellingslimieten op papier hebben gezet. De mast in Haarlo is bedoeld voor frequentiebereik tussen de 700 en 2600 megaherz. De blootstellingslimieten die daarbij horen liggen tussen de 39 volt per meter tot 61 volt per meter.

 

Volgens KPN en de gemeente Berkelland, die de vergunning verleende voor de mast, leveren die limieten geen verhoogde gezondheidsrisico’s op. Voor wie er ver genoeg vandaan woont zoals De Jong is er zelfs helemaal geen risico, volgens gemeente en KPN. Bij haar woning is de veldsterkte maar 1 meter per seconde.

 

Funest voor de gezondheid

Toch is deze veldsterkte al funest voor de gezondheid, zeggen De Jong en andere omwonenden die aan de zitting deelnamen. De Jongs advocate Marike Ubbink zegt dat 255 wetenschappers die mening delen. Zeker voor mensen die een extra gevoeligheid hebben voor elektromagnetisch straling.

 

De Jong ondervindt slaapstoornissen, duizeligheid, hoofdpijn en afasieachtige klachten van straling. Probleem is dat stralingsziekten niet zijn erkend en dat het moeilijk te bewijzen valt dat de klachten te maken hebben met een zendmast in de buurt.

 

Pluspunt is wel dat de rechtbank Arnhem De Jong ontvankelijk verklaarde, ook al staat haar woning op meer dan 600 meter afstand van de plek waar de mast is gepland. Deze uitspraak vechten de gemeente en KPN in hoger beroep aan bij de Raad van State. Ze willen ook een uitspraak van tafel waarbij het Geldersch Landschap een zaak over de zendmast won bij de rechtbank Gelderland.

 

In een rapport uit 2020 schrijft de Gezond­heids­raad dat er verbanden kunnen zijn tussen elektromag­ne­ti­sche velden en het ontstaan van bepaalde ziekten

 

Bron : Cerberus Persbureau

https://www.destentor.nl/achterhoek/haarlose-vreest-stralingsklachten-door-5g-mast~a82b8159/

 

 

Opm.: EMLS

========== 

In eerste rechtsinstantie heeft de dato 18 december 2020 de Rechtbank Arnhem bepaald dat bewoners die wonen op 650 meter afstand van een 5G zendmast in rechte als belanghebbende in de zin van de toepasselijke wet aangemerkt moeten worden. Verhoogde gezondheidsrisico als gevolg van het elektromagnetische veld (EMV) rond de bouw van een 5G zendmast kan aanwezig zijn, ook als deze zou lager zijn dan 1 V/m (Volt per meter)

Vast staat dat Elektro Magnetisch Velden lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. De Arnhemse bestuursrechter meldt dat naar het oordeel van de Rechtbank het, onder verwijzing naar wetenschappelijke literatuur, niet uitgesloten is dat ook bij een veldsterkte die lager is dan 1 V/m, er sprake van verhoogde gezondheidsrisico’s. De Rechtbank merkt ingevolge hiervan eisers daarom aan als belanghebbende aan en acht het beroep gegrond. Voor die conclusie acht de Arnhemse Rechtbank mede van belang dat voortschrijdend wetenschappelijk inzicht over de gezondheidseffecten van EMV’s maken dat niet langer kan worden uitgegaan van de conclusies uit het deskundigenbericht van de Stichting advisering Bestuursrechtspraak (StAB) dat centraal stond in de uitspraak van de Raad van State van 14 januari 2009  inzake een milieuvergunning de dato 14 januari 2009 zaaknummer 200800497/1 https://www.raadvanstate.nl/@34964/200800497-1/

Ook is van belang dat een instantie als de Gezondheidsraad, van wie de adviezen een belangrijke rol spelen in de oordeelsvorming in zaken als deze, in haar laatste rapport in wezen bevestigt dat bij 5G nog niet duidelijk is welke gezondheidseffecten optreden en ook dat, hoe onwaarschijnlijk mogelijk ook, er verbanden bestaan tussen Elektro Magnetische Velden en bepaalde ziektes. De Gezondheidsraad wijst ook op de samenhang tussen blootstelling aan die EMV’s en bepaalde biologische processen.

 

Tegen deze uitspraak ging de Gelderse gemeente Berkelland in  hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State te Den haag  waarvan de zitting op 16 mei 2022 diende.