Dossier Corona // Vakbonden dagen Minister Helder voor rechter om uitblijven longcovidfonds zorg .

19-09-2022 08:45

FNV en CNV dagen minister Helder van VWS in een kort geding voor de rechter om een schadevergoeding af te dwingen voor zorgmedewerkers met longcovid. Rond 5500 zorgprofessionals zitten ziek thuis en hebben daardoor vaak financiële problemen.

 

De bonden zijn boos dat er voor deze zorgmedewerkers geen vergoeding is geregeld door VWS. FNV en CNV dringen daar al lang op aan, maar ook de Tweede Kamer. Deze schadevergoeding is een financiële tegemoetkoming voor hun ontslag, een daling van hun inkomen en extra ziektekosten.

 

Advies Raad van State

De ministerraad heeft vrijdag besloten voorlopig niet met een voorstel te komen voor een financiële vergoeding. Dit ondanks een eerder aangenomen motie van D66 om uiterlijk eind augustus met een regeling te komen. “De mogelijkheden daartoe zijn deze zomer verkend”, schrijft Helder vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer, maar het kabinet heeft besloten eerst juridisch advies te vragen aan de Raad van State.

 

In juni werd een tijdelijke subsidieregeling van kracht voor werkgevers met zorgmedewerkers die al twee jaar ziek thuis zitten. Deze steun duurt echter een half jaar. Bovendien vinden onder meer FNV, CNV en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) die onvoldoende. De RVS raadde een fonds aan “voor erkenning en compensatie van het leed” van het zorgpersoneel.

 

Staat aansprakelijk

De staat is aansprakelijk voor de schade en het inkomensverlies van het zorgpersoneel met longcovid, omdat die hen in de steek heeft gelaten, aldus de bonden. Zorgmedewerkers zouden niet goed zijn beschermd door de staat, onder andere omdat er in het begin van de coronacrisis onvoldoende beschermingsmiddelen waren. VWS hield lang vol dat mondkapjes niet nodig waren.

 

Voorzitter Gaby Perin-Gopie van CNV Zorg & Welzijn liet eerder weten: “Heel veel mensen zijn in de financiële problemen gekomen of zelfs ontslagen. Al deze mensen hebben letterlijk hun leven gegeven om andere mensen te redden en te verzorgen. Als dank komen zij nu met de rekening te zitten.”