NEDERLAND - 22.700 zaken blijven liggen wegens tekort aan rechters

09-03-2020 08:06

De rechtspraak kan het werk niet meer aan, zo geeft Gerrit van der Burg toe in De Telegraaf. De voorzitter van het College van procureurs-generaal vertelt dat door een groot gebrek aan zittingscapaciteit bij de rechtbanken dit jaar maar liefst 22.700 strafzaken moeten worden uitgesteld.

 

Terwijl de criminaliteit weer toeneemt en de politie de strijd tegen de misdaad opvoert, lopen zaken stuk in de strafrechtketen. “Dit is heel slecht”, erkent Van der Burg. “Het is voor slachtoffers en verdachten nauwelijks uit te leggen dat het meer dan een jaar duurt voordat een zaak in behandeling wordt genomen. Ook is het een slecht signaal richting de maatschappij.” De topman van het Openbaar Ministerie benadrukt wel dat het een maatschappelijk probleem is en niet iets wat alleen de rechtspraak te verwijten valt.

 

Onvoldoende rechters

Volgens de prognoses van het OM zullen dit jaar 22.700 zaken blijven liggen, omdat er onvoldoende rechters zijn. Daartoe behoren 2200 strafzaken van de meervoudige kamer, waarbij het OM minimaal een jaar cel eist, zoals drugs- en geweldsdelicten. Als redenen noemt De Telegraaf tekorten die zijn ontstaan door eerdere, jarenlange bezuiniging en het complexer worden van strafzaken. Volgens Van der Burg is de rechtspraak hier net zo bezorgd over als het OM zelf en wordt alles op alles gezet om het probleem aan te pakken.

 

Bron : BeveiligingNieuws.NL

https://beveiligingnieuws.nl/nieuws/22-700-zaken-blijven-liggen-wegens-tekort-aan-rechters