Dossier Q-Koorts // Maasdriel zet geitenhouder pin op de neus.

19-04-2021 09:17

Het conflict tussen de gemeente Maasdriel en geitenhouder Alexander van der S is ontaard in een loopgravenoorlog. Beide partijen hebben hun stellingen betrokken en er lijkt geen beweging meer te zitten in het proces. Alleen als Van der S ‘een betekenisvol gebaar maakt om tot een oplossing te komen’, komt de deur voor overleg weer op een kier te staan.

 

Maasdriel wil dat er geen geit meer bijkomt in de stallen van Van der S tussen Hurwenen en Rossum. Lange tijd waren beide partijen daarover in onderhandeling, totdat aan het licht kwam dat Van der S niet eerlijk was geweest. Hij bleek zich al jaren niet te houden aan de vergunningen die voorschreven hoeveel melk- en opfokgeiten hij mocht houden.  In december was er - op wat details na - een akkoord, maar na de ontdekking van de langdurige overtreding brak Maasdriel het overleg abrupt af.

 

Dwangsom van 150.000 euro

Van der Schans kreeg vervolgens niet alleen de gemeente, maar ook de provincie Gelderland op zijn nek. Beide overheden stuurden handhavers op zijn bedrijven af. Hij kreeg vier weken de tijd om zich aan de afspraken te houden, onder dreiging van een dwangsom van maximaal 150.000 euro. De klok tikt, want van de vier weken zijn er inmiddels twee verstreken. Van der Sheeft inmiddels aangegeven daarmee aan de slag te zijn.

 

Ook het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart, omdat er met het teveel aan melkgeiten meer geld was verdiend dan mogelijk was als Van der S zich aan de vergunningen had gehouden.

 

Ondermijning

Maasdriel heeft aangekondigd de bedrijven van Van der S volledig in beeld te gaan brengen. Bij het verzamelen van informatie stuit de gemeente op de beperking dat overheden milieu-informatie niet mogen delen, bijvoorbeeld de oormerkgegevens. Maasdriel gaat bij het RIEC informeren of daar een uitzondering op kan worden gemaakt. Opmerkelijk: het RIEC adviseert overheden als het gaat om ondermijnende criminaliteit. Maasdriel zal, ook ongewoon, desnoods de Wet openbaarheid bestuur van stal halen om bij andere overheidsinstanties informatie los te peuteren.

 

Ook Bureau Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is in stelling gebracht, eveneens een instrument dat gebruikt wordt in de strijd tegen de misdaad. Het landelijke bureau onderzoekt of vergunningen worden misbruikt.

 

,,We willen dat geen enkele overtreding meer onbestraft blijft”, waarschuw Wethoudet De V. Bij alle schendingen die ernstige schade opleveren aan het milieu en de gezondheid van omwonenden zal Maasdriel aangifte doen en spoedprocedures aanspannen. 

 

Bron : BD.NL

https://www.bd.nl/bommelerwaard/maasdriel-zet-geitenhouder-pin-op-de-neus-alleen-onderhandelen-na-betekenisvol-gebaar~a8fb1e9b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

==========

Zie ook o.a. :

https://emls.webnode.nl/search/?text=Q-Koorts&type=2