Dossier Corona // NEDERLAND - Inkomenssteun ZZP’er via gemeente
De 1,2 mljoen zzp´ers krijgen hulp van de overheid. Voor een periode van drie maanden wordt hun inkomen vanwege de coronacrisis aangevuld tot bijstandsniveau. Ook kunnen ze snel tot maximaal 10.157 euro lenen voor bedrijfskapitaal. Dat gebeurt via gemeenten, die volledig worden gecompenseerd voor de uitvoeringskosten van beide regelingen.
Inclusief de uitvoeringskosten voor gemeenten bedraagt het prijskaartje van de inkomensondersteuning 1,5 tot 2 miljard euro. De kapitaallening inclusief de uitvoeringkosten is begroot op 2 miljard euro. De regering werkt de regelingen samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Divosa verder uit.
Versnelde procedure
Beide regelingen bestaan in de basis al, want via de Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) kunnen ondernemers via de gemeente ook steun krijgen en geld lenen voor bedrijfskapitaal. Nu gaat het met versnelde procedures en minder voorwaarden, waardoor ondernemers het sneller krijgen en er sneller recht op hebben. Voor de inkomenssteun telt het partnerinkomen niet mee en de vermogenstoets wordt bijvoorbeeld ook niet gedaan bij de crisisregeling die in plaats komt van de Bbz.
Steunpakket
Ministers Koolmees (SZW, D66) Hoekstra (Financiën, CDA) en Wiebes (EZ, VVD) maakten de regeling dinsdagavond op hoofdlijnen bekend. Het pakket is een van de zeven maatregelen waarmee het kabinet ondernemers in het zadel wil houden nu veel bedrijvigheid stilvalt vanwege het corona-virus.
Utrecht
Inkomenssteun voor zelfstandigen is hard nodig. De gemeente Utrecht kreeg voor de regeling bekend werd gemaakt, maandag en dinsdag alleen al honderd aanvragen binnen voor Bbz, het gebruikelijke instrument voor hulp aan zelfstandigen die het niet meer redden. Normaal zijn dat er tien per week. Artiesten kunnen niet meer optreden, horeca is grotendeels dicht en de kapper krijgt ook minder klanten, omdat mensen zich minder verplaatsen.
Lokale maatregelen
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken, D66) is blij maar hamert wel op snelheid. ´Dit is echt een stevig pakket maatregelen, van 10 tot 20 miljard euro in de komende maanden, die ondernemers verlichting moeten geven in hun zeer lastige situatie. Tegelijkertijd merken we hier in de stad dat veel ondernemers nú al de gevolgen ondervinden, ik heb met velen van hen contact gehad. Zij maken zich zorgen over acute liquiditeitsproblemen, hoe het verder moet met hun personeel. Dus ik hoop dat er echt snel duidelijkheid komt over de uitwerking van de nieuwe maatregelen. Wij bekijken als gemeente Utrecht, in hoeverre wij daar mogelijk lokale maatregelen aan toevoegen om ondernemers aanvullend daarop te ondersteunen. Ik ben blij dat de BghU (het samenwerkingsverband inzake belastingen) de toeristenbelasting matigt en de invorderingstappen opschort.´
Overigens geldt dat ook voor het rijk. Het rijk int voorlopig geen belastingen bij ondernemers als ze dat aanvragen en bij de aanvraag wordt de inning gelijk stopgezet. Dat geldt ook voor verzuimboetes. Rentepercentages gaan naar 0.01 procent.
Bron : BinnenlandsBestuur.NL