Nederlandse ouders klagen TikTok aan wegens misbruik privacy kinderen

02-06-2021 09:14

Een groep Nederlandse ouders start een rechtszaak tegen TikTok omdat ze vinden dat de app de veiligheid en privacy van hun kinderen niet voldoende beschermt. Ze willen een schadevergoeding zien die volgens hen zou kunnen oplopen tot 1,4 miljard euro.

 

De zaak is aangespannen door de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI), die ruim 64.000 ouders vertegenwoordigt. Een van de oprichters van de stichting, Cor Wijtvliet, zegt dat toezichthouders niet optreden tegen TikTok en dat hij daarom naar de rechter in Amsterdam stapt. Woensdag sturen de klagers een dagvaarding naar TikTok.

 

Volgens SOMI verzamelt TikTok gegevens van kinderen, zodat ze gericht reclames te zien krijgen, zonder dat daar op de juiste manier toestemming voor is gevraagd. Bovendien zou het bedrijf veel meer gegevens verzamelen dan nodig is.

 

Verder zegt SOMI dat TikTok te weinig doet om kinderen te beschermen. In het buitenland zijn volgens de stichting meerdere kinderen overleden door challenges, waarbij gebruikers elkaar ertoe aansporen om gevaarlijke dingen te doen.

 

TikTok heeft eerder laten weten dat het er veel aan doet om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo zegt het bedrijf dat accounts van gebruikers van tussen de dertien en vijftien jaar standaard op privé worden gezet; onbekenden kunnen hun video's niet automatisch zien. Daarnaast weren moderators ongepaste video's en kunnen gebruikers aanstootgevend materiaal rapporteren.

 

Bron :  NU.NL / ANP