Dossier art 120 Grondwet // Nederland mist Constitutioneel Hof
Organisaties als het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, het Joegoslavië-tribunaal en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zijn allemaal in EU-lidstaat Nederland gevestigd.
Echter Nederland heeft t.b.v. haar eigen bevolking geen Constitutioneel Hof. Overige EU-lidstaten, behoudens Finland, wel. Een constitutioneel of grondwettelijk hof is een centraal rechtscollege dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen
Nederland heeft in haar hoedanigheid van wetgever de handen van haar rechters achter hun rug vastgebonden via art 120 van de Nederlandse Grondwet. Het huidige artikel 120 van de Nederlandse Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet. Feitelijk is dit een uitholling van de waarborgnorm van een Grondwet. Immers de Nederlandse Grondwet bevat bijzondere waarborgen die de wet niet heeft. Een grondwetswijziging ligt derhalve in de rede zodat ook in Nederland het niet (meer) mogelijk is dat een wet de grondwet terzijde kan schuiven.
Nu de Nederlandse rechters de Wet niet mogen beoordelen, ook niet als zij de wet stom of krom vinden, (zij mogen slechts binnen de Wet rechtspreken ) ligt een grondwetwijziging in de rede.
De Nederlandse buurman Duitsland regelt via artikel 93 van de Duitse Grondwet de taken en de reikwijdte van het in 1951 opgerichte en in Karlsruhe gevestigde Duits Constitutioneel Hof. (Bundesverfassungsgericht) .
De Nederlandse Tweede en Eerste Kamer dienen zich te haasten om wijziging van de Nederlandse Grondwet op de politieke agenda te zetten.
Utrecht / Haaksbergen, januari 2014