Notarissen kraken voorstel nieuwe huwelijkswet.

06-03-2018 10:37

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft grote zorgen over een nieuw wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Hij wil dat stellen die in algehele gemeenschap van goederen trouwen, niet meer naar de notaris hoeven om dat te regelen.

 

Dekker stelt voor dat paren die gaan trouwen in gemeenschap van goederen, dat straks alleen maar bij de ambtenaar van de burgerlijke stand hoeven aan te geven. Volgens de notarissen brengt dat voorstel een ‘groot gevaar’ met zich mee, omdat stellen die willen trouwen dan geen betrouwbare voorlichting krijgen. Volgens de beroepsorganisatie komt de rechtsbescherming van burgers met het voorstel in het geding.

 

Sinds 1 januari trouwen stellen niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Het vermogen dat de partners voor de bruiloft opbouwden, blijft daarna ook privé, net als giften erfenissen en schulden. Stellen die daarvan af willen wijken en wel een algehele gemeenschap van goederen willen afsluiten, moeten dat op dit moment vastleggen bij de notaris.

 

Het kabinet wil die laatste bepaling nu schrappen, omdat de gang naar de notaris volgens hem te duur is. Stellen betalen in dat geval al gauw honderden euro’s. Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, dan volstaat een verklaring aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Die kan tot één dag voor het huwelijk worden ingediend, digitaal of op papier. Er komt een modelverordening voor.

 

De KNB wijst erop dat de nieuwe huwelijksregels juist in werking waren getreden om te voorkomen dat mensen geconfronteerd worden met schulden die voor het huwelijk zijn ontstaan. Door het nu eenvoudig te maken om alsnog in gemeenschap van goederen te trouwen, lopen stellen dat risico alsnog. Ambtenaren van de burgerlijke stand ‘hebben onvoldoende juridische kennis om hierover goede voorlichting te geven,’ schrijft de KNB. ‘Daarmee dreigt het gevaar van het verstrekken van onjuiste informatie over een belangrijke beslissing in het leven,’ stellen ze.

 

Ook vrezen de notarissen ‘verwarring’ bij stellen die willen trouwen. De nieuwe regels over het huwen in gemeenschap van goederen zijn nog maar net in werking getreden. Een wijziging van het nieuwe basisstelsel is dan ook te vroeg.

 

Dekker heeft het wetsvoorstel vorige week gepubliceerd op de website internetconsultatie.nl. Daarnaast heeft hij betrokken instanties om een reactie gevraagd. Naast de notarissen gaat het ook om de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) en de Raad van State.

 

Bron: https://www.sconline.nl/nieuws/notarissen-kraken-voorstel-nieuwe-huwelijkswet?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=email&utm_term=4BgZ8ZGTL9OjN339AhNz3w&utm_content=Nieuwsbrief%20SC&utm_campaign=20180306sc