OM eist gevangenisstraffen tegen o.a. vastgoedhandelaar en twee taxateurs in zaak Go Planet Enschede

08-02-2019 08:21

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Amsterdam straffen tot twee jaar gevangenisstraf geëist tegen een vastgoedhandelaar, zijn ex-vrouw  en twee taxateurs. Tegen de betrokken ondernemingen eist het OM boetes tot 250.000 euro. Het OM verwijt de verdachten fraude bij de verkoop van de ‘entertainmentboulevard’ Go Planet te Enschede, en het witwassen van inkomsten uit die verkoop. Door de verweten frauduleuze constructie zouden medeaandeelhouders voor miljoenen zijn opgelicht en is de Belastingdienst voor ruim 5,7 miljoen euro benadeeld.

 

Het OM ziet de vastgoedhandelaar als hoofdverdachte in het onderzoek ‘Pluto’. Go Planet was tot 2007 in bezit van de Museum Vastgoed Groep (MVG), waarin zowel de hoofdverdachte als de erfgenamen van een andere vastgoedhandelaar aandelen bezaten. Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de erven zijn ‘bestolen’ door hun medeaandeelhouder.

 

Verhullende constructie

De hoofdverdachte zou het project Go Planet opzettelijk via een verhullende constructie ver onder de waarde hebben doorverkocht aan een Zwitserse onderneming. De hoofdverdachte vertelde zijn medeaandeelhouders dat de kopende partij een onafhankelijke derde betrof. Echter, de ex-vrouw van de hoofdverdachte zat achter de Zwitserse onderneming. Het OM ziet haar als strovrouw. Nog geen zeven maanden na deze gearrangeerde verkoop, werd Go Planet voor een veelvoud van de voorgaande verkoopprijs verkocht aan Twentenaren. Deze Twentenaren hadden al voorafgaand aan de verkoop aan de strovrouw bij de vastgoedhandelaar aan tafel gezeten als potentiële kopers van Go Planet. De veel hogere verkoopopbrengst voor Go Planet komt door de opgezette constructie niet terecht bij de vastgoedgroep en haar aandeelhouders, maar verdwijnt zo in de zakken van de hoofdverdachte en zijn ex-vrouw.

 

Belastingfraude

Daarnaast is door deze constructie nog eens bijna 5.750.000 euro aan belasting ontdoken. Er zijn volgens het OM opzettelijk onjuiste aangiften vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting gedaan.De vastgoedhandelaar en zijn ex-vrouw investeerden de opbrengst van 7 miljoen euro in vakantieparken. De opbrengsten werden zo witgewassen.

 

Gebruik gemaakt van dienstverleners

Voor de verweten fraude zou de hoofdverdachte gebruik hebben gemaakt van valse taxatierapporten opgesteld door twee taxateurs. Zij zouden van de vastgoedhandelaar de opdracht hebben gekregen om het onroerend goed zo laag mogelijk te taxeren om fiscale redenen en wegens de erven. Door alles zo negatief mogelijk in te schatten, is niet naar de onderhandse verkoopwaarde - de redelijkerwijs te verwachten verkoopprijs - getaxeerd. Dit maakt dat de rapporten naar de mening van het OM vals zijn.

 

Vertrouwen in financieel economisch verkeer geschaad

“De hoofdverdachte liet zich leiden door persoonlijk gewin en hij maakt daarbij gebruik van de diensten van zijn ex-vrouw en valse taxatierapporten van een vastgoedbemiddelaar,” zeiden de officieren op zitting: “De listigheid waarmee dit alles gepaard ging en de benadeling van de fiscus en de erven, rekent het OM de hoofdverdachte zwaar aan.” Het OM neemt het de hoofdverdachte ook kwalijk dat hij anderen meesleurde in de fraude, zoals zijn ex-vrouw en de taxateurs. “Een gezond en veilig financieel-economisch verkeer is mede gebaseerd op onderling vertrouwen van contractspartijen en transparantie. Verdachten hebben ook dit algemene, voor het handelsverkeer wezenlijke vertrouwen door de opgetuigde schijnconstructie ernstig geschaad” betoogden de officieren. Ook de integriteit van het handelsverkeer is geschaad: “In vastgoedland kennen we al vele schandalen. Ook deze zaak brengt schade toe aan het toch al gehavende beeld van de vastgoedsector.“

 

Geëiste straffen

Het OM eist tegen de vastgoedhandelaar een gevangenisstraf van twee jaar. Tegen de verdachte onderneming Go Planet Holding BV eist het Om een geldboete van 100.000 euro. Daarnaast eist het OM verbeurdverklaring van de in beslag genomen aandelen in vakantieparken, omdat de gelden waarmee de investeringen zijn gedaan ‘uit misdaad afkomstig zijn’.

 

Tegen zijn ex-vrouw eist het Om een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Daarnaast eist het OM een boete van 100.000 euro, gelijk aan het bedrag dat zij kreeg nadat zij Go Planet op haar naam zette. Zonder haar was de fraude niet mogelijk geweest, aldus de officieren: “Alles werd voor haar geregeld, ze hoefde niets te doen, behalve meespelen in het spel van de leugen.”

 

Ook de vastgoedbemiddelaar en de taxateurs maakt het OM ernstige verwijten. Zij moesten een taxatie opleveren naar onderhandse verkoopwaarde, maar hebben vooral oog gehad voor de wenswaarde van de hoofdverdachte. Onder deze omstandigheden faciliteerden ze met hun rapporten de vastgoedhandelaar bij diens fraude. “De verdachten zijn beëdigd taxateurs. Op hun woord en rapporten moet men blindelings kunnen vertrouwen. Verdachten hebben dit vertrouwen geschonden en schenden ook het vertrouwen in de commerciële markt. Het OM rekent dit de taxateurs en de vastgoedbemiddelaar, als organisatie waarbinnen dit alles zich afspeelde, zwaar aan.” Tegen de taxateurs eist het OM werkstraffen van 180 en 120 uur. Tegen het taxatiebureau zelf eist het OM een geldboete van 250.000.

 

Uitspraak

Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen. De rechtbank zal uitspraak doen op 4 april 2019.

 

Bron: OM

 

==================

EMLS

Utrecht, 8 februari 2019