'Openbaarmaking overeenkomst datacenter Meta kan leiden tot schadeclaims'

16-09-2022 08:36

De provincie Flevoland wil een overeenkomst die ze heeft afgesloten over het afgeblazen datacenter van Meta in Zeewolde niet vrijgeven uit angst voor schadeclaims. Omroep Flevoland heeft de overeenkomst opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De omroep wil weten wat er in het document staat en welke financiële afspraken er zijn gemaakt.

 

Op de zogenoemde Anterieure Overeenkomst tussen de provincie, de gemeente Zeewolde en Meta is begin dit jaar geheimhouding gelegd. Nu er via de Wob, nu de Wet open overheid (Woo), gevraagd is naar de overeenkomst, moet die geheimhouding heroverwogen worden. Dat gebeurt volgende week tijdens een vergadering van Provinciale Staten

 

Geheimhoudingsverplichting

Het college van Gedeputeerde Staten adviseert Provinciale Staten om het document geheim te houden. Ook de gemeente Zeewolde en Polder Networks, de vertegenwoordiger van Meta in Nederland, willen niet dat de inhoud openbaar wordt gemaakt. Zij beroepen zich onder meer op de geheimhoudingverplichting die eerder is afgesproken. Volgens de provincie kunnen er schadeclaims ingediend worden, als de overeenkomst geopenbaard wordt. Alleen een meerderheid in Provinciale Staten kan de geheimhouding opheffen.

 

Miljoenen over tafel

Uit wel openbaar gemaakte documenten blijkt dat Meta miljoenen uittrok om zaken voor elkaar te krijgen. Zo wilde het moederbedrijf van Facebook investeren in een eigen toegang tot het terrein en een busverbinding tussen Almere en Zeewolde. Ook betaalde het bedrijf de rekeningen van ingenieursbureau Arcadis. Dat bureau legde de contacten tussen Zeewolde en Meta en was betrokken bij alle gesprekken met de provincie, gemeente en waterschap Zuiderzeeland. Arcadis heeft ook de Milieueffectrapportage (MER) gemaakt.

 

Bron : OmroepFlevoland.NL

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/301249/openbaarmaking-overeenkomst-datacenter-meta-kan-leiden-tot-schadeclaims

 

 

Opm. EMLS

=========

Vergelijk deze casus met de Haaksbergen-Uitsprakenreeks en de Wet voorkeursrechttoepassing van de Enschedese gemeenteraad raadsbesluit d.d. 2 juni 1997 nr. VII  D  1 en alle daarbij behorende stukken 

o.a. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2004:AO8853

o.a. Raadsbesluit  Enschede d.d. 2 juni 1997 nr. VII  D  1 en alle daarbij behorende stukken .