Oproep aan Tweede Kamer. Kwaliteit belangrijker dan snelheid bij implementatie klokkenluidersrichtlijn
Nederland maakt samen met Tsjechië, Ierland en Zweden van alle EU-lidstaten de meeste voortgang met de implementatie van de Europese klokkenluidersrichtlijn. Dat blijkt uit onderzoek van Transparency International. De EU-klokkenluidersrichtlijn moet eind dit jaar zijn omgezet in nationale wetgeving. Echter, met de kwaliteit van het Nederlandse wetsvoorstel ter implementatie van de richtlijn is het minder goed gesteld.
Oproep aan Tweede Kamer
Door de nieuwe klokkenluidersrichtlijn gaat een aantal belangrijke zaken veranderen om de positie van melders beter te beschermen. Dat is goed nieuws maar om effectief te zijn, moet het voor diezelfde melders dan wél helder zijn waar ze precies recht op hebben en waar ze terecht kunnen met een melding. De implementatie van de klokkenluidersrichtlijn luistert daarom nauw. Onduidelijke wetgeving en complexe meldprocedures verhogen slechts de drempel om te melden, en zullen vooral teleurstelling en frustratie als gevolg hebben.
Dit is voor Nederland dé uitgelezen kans om de huidige hiaten en tekortkomingen in de Wet Huis voor klokkenluiders te repareren, en zo een lange termijn bijdrage te leveren aan een veilige meldcultuur in Nederland. De ware toewijding van de Nederlandse regering om klokkenluiders te beschermen, wordt nu op de proef gesteld. Helaas heeft de minister van BZK deze kans niet optimaal aangegrepen en ligt deze verantwoordelijkheid nu bij de Tweede Kamer. Transparency International Nederland roept de Tweede Kamerleden daarom op niet slechts te streven naar een snelle implementatie van de Europese klokkenluidersrichtlijn. Het is van groot belang dat er een wet komt, die de bescherming van klokkenluiders daadwerkelijk verhoogt en zo meer ruimte creëert misstanden aan te kaarten.
Bron : Transparency.NL