ORGANISATIES LUIDEN NOODKLOK OVER TARIEFVERHOGING DEURWAARDERS

17-11-2020 10:26

De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden LOSR en de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK slaan alarm over de door minister Dekker (Rechtsbescherming) voorgenomen tariefverhoging van gerechtsdeurwaarders. Daarbij zou het om een verhoging van gemiddeld zestien procent kunnen gaan, blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa. LOSR en NVVR verwachten dat mensen hierdoor alleen maar dieper in de schulden komen.

 

De organisaties LOSR en NVVK verwachten dat er een hausse aan schuldvragen volgt en dat mensen door de hogere tarieven alleen nog maar verder in de problemen kunnen komen, zo blijkt uit een rondgang van Kassa (BNNVARA) bij organisaties die door het ministerie van Justitie en Veiligheid waren uitgenodigd te reageren op het Besluit Herijking Schuldenaarstarieven, dat gebaseerd is op het onafhankelijke advies ‘Tussen markt en ambt’ van de commissie Oskam van juli 2019. Het consumentenprogramma besteedde hier in de uitzending van zaterdagavond 14 november uitgebreid aandacht aan. De reacties zijn te lezen op de website van BNNVARA.

 

Het is de bedoeling dat de nieuwe tarieven vanaf 1 januari 2021 gaan gelden, maar het besluit moet eerst nog naar de Raad van State.

 

Stijgende kosten

Vooral de meest voorkomende kosten zullen stijgen, concludeert Kassa. Zo zou de afgifte van een vonnis aan huis 35 procent duurder worden en ruim 108 euro gaan kosten. Voor het in ontvangst nemen van een dagvaarding zal 98 euro betaald moeten worden, een stijging van 18 procent. De maandelijkse kosten voor een beslaglegging op het loon zouden met 19 procent omhooggaan. Hoe meer handelingen deurwaarders verrichten, hoe hoger de kosten.

 

Onvoldoende onderbouwing

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op de gerechtsdeurwaarders, is eveneens kritisch. “Zoals in een eerdere brief aangegeven vindt het BFT de onderbouwing in het dit rapport Oskam onvoldoende als basis voor (de hoogte van de) indexering, mede gezien in het licht van de schuldenproblematiek”, aldus de toezichthouder. Het BFT constateert tegelijkertijd dat de financiële positie van gerechtsdeurwaarderskantoren onder druk staat en het kan zich voorstellen “dat deze tarievenverhoging als een positieve ontwikkeling voor de gerechtsdeurwaarder wordt gezien om zijn financiële positie te verstevigen”.

 

Ook volgens de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) is het Oskam-rapport niet geschikt om de tarievenverhoging op te baseren. Een heroverweging van de tariefverhoging en het stelsel van marktwerking voor gerechtsdeurwaarders zou volgens deze organisatie op zijn plaats zijn.

 

Nieuw systeem

De discussie over de tarieven speelt al jaren. LOSR laat weten zich niet te kunnen vinden in de forse tariefstijging wanneer niet tegelijkertijd het systeem als geheel verandert. Deurwaarders zouden voortaan een vaste vergoeding moeten krijgen. Ook de no-cure-no pay afspraken waarbij deurwaarders alleen betaald krijgen als ze erin slagen schulden te innen zijn LOSR een doorn in het oog.

 

Onafhankelijke positie

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) wijst in een reactie op haar onpartijdige positie. “We werkten met de oude tarieven al zes jaar lang onder de kostprijs. Dat is niet goed voor de onafhankelijke positie van de gerechtsdeurwaarders en voor de kwaliteit van ons werk.” De KBvG reageerde in oktober dan ook juist positief op Dekkers voorstel en had eerder al laten weten blij te zijn met het Oskam-rapport. “Met de voorgestelde aanpassingen zijn zowel gerechtsdeurwaarders als kwetsbare mensen met schulden straks beter af”, aldus KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk in juli 2019.

 

Bron : Mr-Online.NL

https://www.mr-online.nl/organisaties-luiden-noodklok-over-tariefverhoging-deurwaarders/?utm_source=NieuwsbriefMr&utm_medium=email&utm_campaign=wetgeving_ondernemingsrecht_soms_schrikbarend&utm_term=2020-11-17