Oud-rechter Westenberg moet schade van Kat vergoeden na misbruik procesrecht

27-05-2020 12:39

Een nieuw hoofdstukje in de neverending saga rond de ‘liegende rechter’ Hans Westenberg: het Gerechtshof Den Bosch heeft dinsdag geoordeeld dat de oud-rechter onrechtmatig heeft geprocedeerd tegen publicist Micha Kat. Die kan nu een nieuwe procedure starten om de hoogte van zijn schade te bepalen.

 

Westenberg begon meerdere rechtszaken nadat Kat in 2004 zijn boek ‘Topadvocatuur. In de keuken van de civiele rechtspraktijk’ had gepubliceerd. Hierin stond onder meer een telefoongesprek beschreven tussen Westenberg en advocaat Hugo Smit over de Chipshol-zaak. De oud-rechter heeft lang ontkend dat hij met advocaten belde, totdat vast kwam te staan dat het gewraakte – en achteraf peperdure – telefoongesprek uit 1994 wel degelijk had plaatsgevonden.

 

Na de publicatie startte Westenberg procedures tegen advocaat Smit, auteur Kat en de uitgever van het boek. De zaak tegen Smit trok de oud-rechter in 2009 in, waarna Smit een procedure tegen Westenberg startte, onder meer wegens smaad en laster. Begin dit jaar bepaalde het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch dat Westenberg 1,4 miljoen euro schadevergoeding (plus rente) moet betalen aan Smit. Een bedrag dat door afspraken uit het verleden voor rekening van de Rechtspraak komt; daarbij vergoedt de Rechtspraak alle advocaatkosten van de oud-rechter.

 

Kat begon eveneens een procedure tegen Westenberg en eiste een vergoeding voor zijn geleden inkomens- en reputatieschade en de gemaakte proceskosten voor de eerdere procedure. Het hof in Den Bosch achtte in een tussenvonnis van 2018 nog eens bewezen dat het omschreven telefoongesprek tussen de rechter en de advocaat inderdaad had plaatsgevonden. Westenberg zag volgens het hof af van zijn kans om hiervoor tegenbewijs te leveren.

 

Hiermee is volgens het gerechtshof vast komen te staan dat de oud-rechter misbruik van procesrecht heeft gepleegd door een zaak tegen Kat aan te spannen. Die procedure was immers gebouwd op de leugenachtig ontkenning van het telefonisch contact tussen Westenberg en Smit. Dit maakt de oud-rechter aansprakelijk voor de door Kat geleden en nog te lijden schade, zo heeft het hof dinsdag 26 mei beslist.

 

De hoogte van de schade is met dit arrest echter nog niet bepaald. Dit betekent dat de neverending saga nog wel even zal voortduren: hiervoor moet Kat een nieuwe procedure starten bij de rechtbank, waartegen Westenberg weer verweer kan voeren.

 

Bron : Advocatie.NL

https://www.advocatie.nl/nieuws/oud-rechter-westenberg-moet-schade-van-kat-vergoeden-na-misbruik-procesrecht/