Overpeinzing om offline te gaan.
Heel dorp gaat offline…
Een heel dorp gaat per dag anderhalf uur offline. Als het leest denk je misschien dat Poetin iets aan de hand heeft gehaald, maar niets is minder waar. Een dorp in India heeft middels haar dorpsraad besloten om elke dag anderhalf uur offline te gaan om zo meer persoonlijk contact te bewerkstelligen. Kijk, dat is nou eens vooruitstrevend!
Ten eerste de dorpsraad. Want hoe kort bij de mensen wil je een democratisch bestuur hebben? En ten tweede, dat ze samen besluiten om eens minder tijd aan digitaal en meer tijd aan elkaar te besteden. De digitale wereld is een mooie wereld, maar of die nu altijd zo stimulerend werkt op het psychisch welzijn van een mens…
Met een sirene worden de mensen eraan herinnerd om offline te gaan en elkaar op te zoeken. Stel je eens voor dat dat hier ook zou gebeuren, bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand. Dan gaat die sirene toch al. Spaart dus extra energie. Je blijft vervolgens offline totdat je die sirene weer hoort. Kwestie van volhouden, toch?
Recent werd ook bekend dat vooral jongeren, maar zeker niet alleen jongeren, steeds vaker last van depressiviteit of mentale klachten hebben. Die waren niet eens offline, ze werden juist depressief, omdat ze hun vrienden niet of veel minder fysiek zagen. Die trend van toenemende depressiviteit en mentale klachten was al langer ingezet (zo blijkt uit onderzoek). Eerst werd het toegeschreven aan de coronapandemie, maar aangezien het al ruim daarvoor gaande was, ging dat niet helemaal op. Het zal zeker meegeholpen hebben.
Het ligt echter meer/ook aan het feit dat veel jongeren niet kunnen omgaan met het verwachtingspatroon dat hun omgeving van hen heeft. Die verwachtingen liggen voor een niet onbelangrijk deel opgesloten in hun altijd aanwezige en aandacht vragende digitale omgeving, de social media, etc.
Dus, toch maar met ingang van de eerste maandag in november bij de sirene even niet meer digitaal? Tot de volgende sirene. Die is dan net met Sinterklaas, dus dat komt mooi uit. Kunnen we in die tussentijd gewoon met de kinderen overleggen over hoe ze die dag willen vieren. In plaats van dat iemand een app met een linkje voor een betaalverzoek voor het cadeau stuurt. En dan maar hopen dat het inderdaad je eigen kind is…
John de Waard