Prikkebord // De truc is ammoniak omzetten in stikstofdioxiden (NOx)
Deze truc kan je dus ook toepassen met ammoniak uit mest, maar of de natuur daar nu iets mee op schiet:
NHD: Overigens is de vergunning van koekjes bakker Olam voor de uitstoot van stikstofdioxiden onlangs juist uitgebreid. De nieuwe naverbrander zet ammoniak om in stikstofdioxiden, die deels worden afgevangen met een zogeheten denox-installatie. Maar lang niet alles. Waar de fabriek voorheen enkele duizenden kilo’s NOx per jaar uitstootte, mag dat nu iets meer dan 60.000 kilo per jaar zijn.
Olam-directeur Eric Nederhand spreekt over 84 procent minder ammoniakuitstoot sinds de thermische naverbrander is geïnstalleerd. Dat lijkt een indrukwekkend getal. Bestuderen we de emissiecijfers, dan ontstaat echter een heel ander beeld over die claim.
In de oude milieuvergunning, die tot de ingebruikname van de thermische naverbrander halverwege 2021 gold, mocht Olam 471.000 kilo ammoniak per jaar uitstoten. Dat was een papieren werkelijkheid waar het bedrijf de afgelopen jaren niet eens bij in de buurt kwam. De 263.000 kilo die in 2020 werd uitgestoten, komt daar nog het dichtst bij. In andere jaren werd tussen 83.000 (2019) en 160.000 (2010) kilo uitgestoten. Overigens zijn al die kilo’s ook niet daadwerkelijk gemeten, maar berekend op basis van de productie.
Bron : Prikkebord.NL
www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20221213_69439303/