QR-code gaat burgerservicenummer vervangen op paspoort en id-kaart

03-10-2019 09:30

Met ingang van augustus 2021 wordt het BSN van paspoorten en identiteitskaarten verwijderd en verplaatst naar een QR-code op de achterzijde van identiteitskaarten en de houderpagina van paspoorten. Dat schrijft staatssecretaris Knops (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Nu is het nummer nog zichtbaar als mensen een kopie van hun identiteitsdocumenten maken. Het BSN blijft wel zichtbaar op de achterkant van het identiteitskaarten en op de achterzijde van de houderpagina van paspoorten, zodat mensen het nog makkelijk kunnen vinden. ‘Hiermee borg ik dat minder digitaal vaardigen nog steeds het BSN kunnen raadplegen en controleren zonder daarbij tegen een drempel aan te lopen’ aldus Knops in de brief.

 

De verplaatsing van het BSN naar de QR-code betekent ook dat het BSN niet meer voorkomt in de chip op paspoorten en identiteitskaarten. Veel instanties scannen de chip en lezen het BSN uit zonder dat de burger dit weet. Knops wil dit tegengaan met de nieuwe maatregel.

 

Fraudegevoelig

Door de QR-code wordt het makkelijker om identiteitsfraude te voorkomen. Het verwijderen van het BSN is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens “een goede maatregel om risico’s te verkleinen, en een verbetering ten opzichte van de huidige situatie”

 

bron: Digitale Overheid

https://www.privacy-web.nl/nieuws/qr-code-gaat-burgerservicenummer-vervangen-op-paspoort-en-id-kaart?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Privacyweb+nieuwsbrief+03-10-2019

 

 

=============================

EMLS

Utrecht / Haalsbergen, 3 oktober 2019